Најава - видео: Какав дан, страшан дан! Данас је дан за дербије!

Након двонедељне паузе настављају се национална првенства, а одмах првог дана викенда очекује нас неколико великих дербија широм Европе. 

Фудбал 21.11.2015 | 16:40
Најава - видео: Какав дан, страшан дан! Данас је дан за дербије!

У центру пажње наравно биће 263. окршај Реал Мадрида и Барселоне на Сантјаго Бернабеуу, од 18:15 часова.

У 20:45 у Торину се састају два италијанска великана Јувентус и Милан, од 18:30 Бајерн гостује Шалкеу, а у исто време Манчестер Сити дочекује Ливерпул.

На програму су још два велика градска дербија, у Атини ће Панатинаикос бити домаћин Олимпијакосу, док се у Лисабону у Купу састају Спортинг и Бенфика.

Играју се и два дербија у нашем окружењу, у Словенији Олимпија чека Мариор, док у Мађарској Ференцварош гостује екипи МТК.

Реал Мадрид – Барселона (18:15х)

Дерби дана, али и полусезоне је дуел у Мадриду. Овај меч на Сантјаго Бернабеуу неће значити много у борби за титулу, али сигурно га играчи Реала и Барселоне не гледају тако.

Тренутно их деле три бода, у корист Каталонаца, који су поражени прошле сезоне на овом терену са 3:1. Барса је пре годину и по дана последњи пут славила у Мадриду 4:3.

"Свесни смо важности утакмице и победе. Имамо све играче на располагању, што је реткост. Ми смо нападачки тим, па ћемо напасти и Барселону. Способни смо да постижемо голове и држимо ривала у његовом казненом", рекао је тренер Реала Рафаел Бенитес.

Меч ће протећи у сенци терористичких напада, па се очекује рекордне мере обезбеђења и око 1.500 полицајаца. Највеће питање до самог почетка меча је да ли ће на терену бити и Лионел Меси?

"Меси се опоравио, осећа се добро, опет је у тиму, али нисмо сигурни да ли је спреман за меч. Иста је ситуација и са Иваном Ракитићем, па сам добро спавао ових дана. Имам искуства у Класику као играч, али то није важно. Меч није одлучујући, али би освајање бодова стимулисало екипу и навијаче", рекао је тренер Барселоне Луис Енрике.

Јувентус – Милан (20:45)

Два италијанска великана су у кризи ове јесени, али полако излазе из ње. Због тога би дуел у Торину могао да буде прекретница сезоне и за "Стару даму" и за "Росонере".

После много година Милан у дерби улази са више бодова од Јувентуса, два, али су обе екипе далеко од врха табеле.

"Бесмислено је причати о важности меча са Јувентусом. То је важно историјски, не само за место на табели. Знамо колико су јаки и да се опорављају, али очекујем да играмо на њиховом нивоу и победимо. Утакмица је важна јер смо директни ривали, али није пресудна", рекао је тренер Милана Синиша Михајловић.

Јуве је добио два од последња три меча, поражен је само једном у последњих девет утакмица, док је Милан након серије лоших резултата везао три победе, па неочекивано ремизирао.

"Повреде, повреде, повреде. Прича се да је Алегријев тим стално повређен, да не радимо како терба, али оно што је битно је резултат. Некада немаш среће. Не знам шта би могло да одлучи меч, нисам чаробњак. Немогуће је прогнозирати борбу за Скудето јер је много екипа испред нас. Морамо почети да освајамо бодове", рекао је тренер Јувентуса Масимо Алегри.

"Росинери" су само једном савладали Јувентус у последњих осам окршаја, и то у пријатељском мечу у августу прошле године, док је Јуве славио пет пута у међувремену. У последњем је било 3:1, управо у Торину.

Манчестер Сити – Ливерпул (18:30)

Меч недеље у Енглеској је окршај Ситија и Ливерпула, лидера Премијер лиге и једног од разочарања сезоне.

"Грађани" су пред репрезентативну паузу ушли у малу кризу резултата, ремизирали су на два од последња три меча, па Мануел Пелегрини жели победу.

"За мене није притисак када си на врху табеле. Увек желиш да будеш тамо јер тада све зависи од тебе. Ако су у другачијој позицији, онда зависиш и од осталих. Ми смо сада лидери и наставићемо тако да се понашамо. Није битно шта ће да се доготи, али смо увек фаворити", рекао је Мануел Пелегрини.

С друге стране, долазак Јиргена Клопа није донео превише позитивног на Енфилд, "редси" су се скоро преплатили на ремије, а онда су шокирали Челси у Лондону са 3:1.

Међутим, уместо очекиваног скока уследило је жестоко приземљење, и пораз од Кристал Паласа код куће.

"Наравно да можемо да се носимо са Ситијем, можемо их победити. Добијао сам их са Борусијом Дортмунд, ремизирао у Манчестеру. Имају више новца, али то није најважније. Новац је само део успеха, остало је рад", рекао је менаџер Ливерпула Јирген Клоп.

Ливерпул је у последњем међусобном дуелу био бољи од Ситија са 2:1 у марту, на Енфилду, али није славио у Манчестеру од јануара 2012. и меча Лига купа. Последњу лигашку победу на Етихаду остварили су пре чак седам година.

Шалке – Бајерн Минхен (18:30)

Тренутно вероватно најдоминантнији тим у Европи Бајерн очекује једна од незгоднијих препрека у Бундеслиги, Гелзенкирхен.

Иако Шалке већ годинама игра са много осцилација, те није савладао Баварце од 2011. године, одолео је машини Жозепа Гвардиоле у последња два сусрета.

Оба прошлосезонска бундеслигашка дуела завршена су 1:1, а оба пута Шалке је стизао до изједначења.

"Шалкеови последњи резултати нису били добри, али то их чини само опаснијим. Веома су квалитетнни, без обзира на позицију на табели. Ми смо до сада били непобедиви, а Шалке је увек опасан. Осим Санеа, који је огорман таленат, Шалке има још неколико сјајних играча", рекао је тренер Бајерна Жозеп Гвардиола.

Међутим, актуелна ситуација у два клуба не доноси домаћину много разлога за оптимизам. Док је Шалке већ шест утакмица без победе у свим такмичењима, Бајерн је добио 14 од последњих 16, а посебно је доминантан у Бундеслиги.

Само му је Ајнтрахт успео одузети бод ове сезоне, док су у међувремену остали ривали испраћани са по 3, 4, 5 голова.

Спортинг – Бенфика (21:00)

Ова сезона могла донела је промену односа снага у Лисабону. Вишегодишња доминација Бенфике ближи се крају, и то након што је њен доскорашњи тренер Жорж Жесус преузео највећег ривала.

Спортинг је након неколико година гледања у леђа Бенфики и Порту тренутно лидер првенства, а да се ситуација преокренула потврдио је пре мање од месец дана када је прегазио највећег ривала са 3:0 као гост на Лужу.

Због тога навијачи "лавова" очекују нови тријумф над "орловима", овај пут на свом терену, мада је у питању Куп.

"Добили смо последња два меча па је логично да имамо веће самопоуздање. Али ово је дебри, тешко је прогнозирати на основу прошлости. Утакмица ће донети много старасти, надам се да ће бити фер и поштена. Пораз ће тешко пасти и једнима и другима, јер значи крај такмичења", рекао је тренер Спортинга Жорж Жесус.

Колико год да је Бенфика доминирала у Португалу претходних сезона, није то пренела и на локални дерби, јер је без победе над Спортингом у последњих пет мечева у свим такмичењима.

Међутим, Спортинг је до три победе у тим дуелим остваривао као гост, па је јасно да домаћи терен ни овај пут неће ништа значити.

Оба тима су била у доброј форми пред репрезентативну паузу, Спортинг је доживео само један пораз у последњих десет утакмица, док је Бенфика у серији од три победе.

Панатинаикос – Олимпијакос (18:30)

Олимпијакос је и даље без премца у Грчкој, има перфектан учинак у првих десет кола, што је само додатни мотив за Панатинаикос пред "Дерби вечних непријатеља".

"Зелени" тренутно једини имају шансу да се укључе у борбу за титулу, јер би их евентуална победа довела на пет бодова од највећег ривала.

Разлог више за оптимизам ПАО има због последњег међусобног дуела, у фебруару, када је као домаћин славио 2:1. Била је то друга победа у последња три атинска дербија, након шест мечева без тријумфа над Олимпијакосом.

Међутим, док је уочи репрезентативне паузе Олимпијакос редовно побеђивао, и стигао на корак од осмине финала Лиге шампиона, ПАО је ушао у период осцилација, па је добио тек два од последња четири меча, укључујући и један у купу.

Олимпија – Марибор (20:15)

Борба за титулу у Словенији се већ годинама своди на дуел Олимпије и Марибора, који је славио у последње две сезоне.

Међутим, како сада ствари стоје тим из Љубљане је на добром путу да стигне до треће титуле у својој новијој историји, јер има седам бодов више од ривала.

Због тога би окршај на Стожицама могао бити преломан у тој борби, јер у случају победе домаћина, Марибор ће тешко надокнадити двоцифрен заостатак.

Словенија је протеклог викенда разочарана елиминацијом у баражу за Европско првенство, па ће утеху тражити у највећем дербију. Оба тима су у серији победа ове јесени, нису заједно изгубили последњих девет утакмица.

Ове сезоне су се већ једном састали, тада је Олимпија шокирала Људски врт са 3:0, чим је и најавила промену односа снага. Пре тога. тим из Љубљане није славио против највећег ривала на седам мечева.

МТК – Ференцварош (18:00)

Можда није много атрактиван, али будимпештански дерби МТК и Ференцвароша датира још од 1903. године. У наредне три деценије ова два тима су одлучивала у шампиону Мађарске, а заједно су освојили 51 титулу.

Међутим, већ годинама су без круне, МТК је последњу освојио 2008, а Ференцварош пре чак 11 година.

Ове сезоне ће то вероватно да се промени, јер Ференцварош доминира са само једним ремијем у првих 14 мечева, те чак 15 бодов више од најближег ривала Пакса.

МТК је у горњем делу табеле, али са скоро упола мање бодова од највећег ривала. Због тога домаћи навијачи овај меч виде као врхунац сезоне, јер желе бар да се сладе победом у међусобном дуелу.

Од 2003. године, у последњих 18 сусрета на само два је славио гост, и то оба пута Ференцварош, али се то последњи пут догодило пре три године.

У међувремену је МТК добио три, а Ференцварош пет мечева на свом терену. Оно што радује је да скоро две деценије нису играли без голова, а 1:0 је последњи пут било 2006.

Коментари / 0

Оставите коментар