Najava - video: Kakav dan, strašan dan! Danas je dan za derbije!

Nakon dvonedeljne pauze nastavljaju se nacionalna prvenstva, a odmah prvog dana vikenda očekuje nas nekoliko velikih derbija širom Evrope. 

Fudbal 21.11.2015 | 16:40
Najava - video: Kakav dan, strašan dan! Danas je dan za derbije!

U centru pažnje naravno biće 263. okršaj Real Madrida i Barselone na Santjago Bernabeuu, od 18:15 časova.

U 20:45 u Torinu se sastaju dva italijanska velikana Juventus i Milan, od 18:30 Bajern gostuje Šalkeu, a u isto vreme Mančester Siti dočekuje Liverpul.

Na programu su još dva velika gradska derbija, u Atini će Panatinaikos biti domaćin Olimpijakosu, dok se u Lisabonu u Kupu sastaju Sporting i Benfika.

Igraju se i dva derbija u našem okruženju, u Sloveniji Olimpija čeka Marior, dok u Mađarskoj Ferencvaroš gostuje ekipi MTK.

Real Madrid – Barselona (18:15h)

Derbi dana, ali i polusezone je duel u Madridu. Ovaj meč na Santjago Bernabeuu neće značiti mnogo u borbi za titulu, ali sigurno ga igrači Reala i Barselone ne gledaju tako.

Trenutno ih dele tri boda, u korist Katalonaca, koji su poraženi prošle sezone na ovom terenu sa 3:1. Barsa je pre godinu i po dana poslednji put slavila u Madridu 4:3.

"Svesni smo važnosti utakmice i pobede. Imamo sve igrače na raspolaganju, što je retkost. Mi smo napadački tim, pa ćemo napasti i Barselonu. Sposobni smo da postižemo golove i držimo rivala u njegovom kaznenom", rekao je trener Reala Rafael Benites.

Meč će proteći u senci terorističkih napada, pa se očekuje rekordne mere obezbeđenja i oko 1.500 policajaca. Najveće pitanje do samog početka meča je da li će na terenu biti i Lionel Mesi?

"Mesi se oporavio, oseća se dobro, opet je u timu, ali nismo sigurni da li je spreman za meč. Ista je situacija i sa Ivanom Rakitićem, pa sam dobro spavao ovih dana. Imam iskustva u Klasiku kao igrač, ali to nije važno. Meč nije odlučujući, ali bi osvajanje bodova stimulisalo ekipu i navijače", rekao je trener Barselone Luis Enrike.

Juventus – Milan (20:45)

Dva italijanska velikana su u krizi ove jeseni, ali polako izlaze iz nje. Zbog toga bi duel u Torinu mogao da bude prekretnica sezone i za "Staru damu" i za "Rosonere".

Posle mnogo godina Milan u derbi ulazi sa više bodova od Juventusa, dva, ali su obe ekipe daleko od vrha tabele.

"Besmisleno je pričati o važnosti meča sa Juventusom. To je važno istorijski, ne samo za mesto na tabeli. Znamo koliko su jaki i da se oporavljaju, ali očekujem da igramo na njihovom nivou i pobedimo. Utakmica je važna jer smo direktni rivali, ali nije presudna", rekao je trener Milana Siniša Mihajlović.

Juve je dobio dva od poslednja tri meča, poražen je samo jednom u poslednjih devet utakmica, dok je Milan nakon serije loših rezultata vezao tri pobede, pa neočekivano remizirao.

"Povrede, povrede, povrede. Priča se da je Alegrijev tim stalno povređen, da ne radimo kako terba, ali ono što je bitno je rezultat. Nekada nemaš sreće. Ne znam šta bi moglo da odluči meč, nisam čarobnjak. Nemoguće je prognozirati borbu za Skudeto jer je mnogo ekipa ispred nas. Moramo početi da osvajamo bodove", rekao je trener Juventusa Masimo Alegri.

"Rosineri" su samo jednom savladali Juventus u poslednjih osam okršaja, i to u prijateljskom meču u avgustu prošle godine, dok je Juve slavio pet puta u međuvremenu. U poslednjem je bilo 3:1, upravo u Torinu.

Mančester Siti – Liverpul (18:30)

Meč nedelje u Engleskoj je okršaj Sitija i Liverpula, lidera Premijer lige i jednog od razočaranja sezone.

"Građani" su pred reprezentativnu pauzu ušli u malu krizu rezultata, remizirali su na dva od poslednja tri meča, pa Manuel Pelegrini želi pobedu.

"Za mene nije pritisak kada si na vrhu tabele. Uvek želiš da budeš tamo jer tada sve zavisi od tebe. Ako su u drugačijoj poziciji, onda zavisiš i od ostalih. Mi smo sada lideri i nastavićemo tako da se ponašamo. Nije bitno šta će da se dogoti, ali smo uvek favoriti", rekao je Manuel Pelegrini.

S druge strane, dolazak Jirgena Klopa nije doneo previše pozitivnog na Enfild, "redsi" su se skoro preplatili na remije, a onda su šokirali Čelsi u Londonu sa 3:1.

Međutim, umesto očekivanog skoka usledilo je žestoko prizemljenje, i poraz od Kristal Palasa kod kuće.

"Naravno da možemo da se nosimo sa Sitijem, možemo ih pobediti. Dobijao sam ih sa Borusijom Dortmund, remizirao u Mančesteru. Imaju više novca, ali to nije najvažnije. Novac je samo deo uspeha, ostalo je rad", rekao je menadžer Liverpula Jirgen Klop.

Liverpul je u poslednjem međusobnom duelu bio bolji od Sitija sa 2:1 u martu, na Enfildu, ali nije slavio u Mančesteru od januara 2012. i meča Liga kupa. Poslednju ligašku pobedu na Etihadu ostvarili su pre čak sedam godina.

Šalke – Bajern Minhen (18:30)

Trenutno verovatno najdominantniji tim u Evropi Bajern očekuje jedna od nezgodnijih prepreka u Bundesligi, Gelzenkirhen.

Iako Šalke već godinama igra sa mnogo oscilacija, te nije savladao Bavarce od 2011. godine, odoleo je mašini Žozepa Gvardiole u poslednja dva susreta.

Oba prošlosezonska bundesligaška duela završena su 1:1, a oba puta Šalke je stizao do izjednačenja.

"Šalkeovi poslednji rezultati nisu bili dobri, ali to ih čini samo opasnijim. Veoma su kvalitetnni, bez obzira na poziciju na tabeli. Mi smo do sada bili nepobedivi, a Šalke je uvek opasan. Osim Sanea, koji je ogorman talenat, Šalke ima još nekoliko sjajnih igrača", rekao je trener Bajerna Žozep Gvardiola.

Međutim, aktuelna situacija u dva kluba ne donosi domaćinu mnogo razloga za optimizam. Dok je Šalke već šest utakmica bez pobede u svim takmičenjima, Bajern je dobio 14 od poslednjih 16, a posebno je dominantan u Bundesligi.

Samo mu je Ajntraht uspeo oduzeti bod ove sezone, dok su u međuvremenu ostali rivali ispraćani sa po 3, 4, 5 golova.

Sporting – Benfika (21:00)

Ova sezona mogla donela je promenu odnosa snaga u Lisabonu. Višegodišnja dominacija Benfike bliži se kraju, i to nakon što je njen doskorašnji trener Žorž Žesus preuzeo najvećeg rivala.

Sporting je nakon nekoliko godina gledanja u leđa Benfiki i Portu trenutno lider prvenstva, a da se situacija preokrenula potvrdio je pre manje od mesec dana kada je pregazio najvećeg rivala sa 3:0 kao gost na Lužu.

Zbog toga navijači "lavova" očekuju novi trijumf nad "orlovima", ovaj put na svom terenu, mada je u pitanju Kup.

"Dobili smo poslednja dva meča pa je logično da imamo veće samopouzdanje. Ali ovo je debri, teško je prognozirati na osnovu prošlosti. Utakmica će doneti mnogo starasti, nadam se da će biti fer i poštena. Poraz će teško pasti i jednima i drugima, jer znači kraj takmičenja", rekao je trener Sportinga Žorž Žesus.

Koliko god da je Benfika dominirala u Portugalu prethodnih sezona, nije to prenela i na lokalni derbi, jer je bez pobede nad Sportingom u poslednjih pet mečeva u svim takmičenjima.

Međutim, Sporting je do tri pobede u tim duelim ostvarivao kao gost, pa je jasno da domaći teren ni ovaj put neće ništa značiti.

Oba tima su bila u dobroj formi pred reprezentativnu pauzu, Sporting je doživeo samo jedan poraz u poslednjih deset utakmica, dok je Benfika u seriji od tri pobede.

Panatinaikos – Olimpijakos (18:30)

Olimpijakos je i dalje bez premca u Grčkoj, ima perfektan učinak u prvih deset kola, što je samo dodatni motiv za Panatinaikos pred "Derbi večnih neprijatelja".

"Zeleni" trenutno jedini imaju šansu da se uključe u borbu za titulu, jer bi ih eventualna pobeda dovela na pet bodova od najvećeg rivala.

Razlog više za optimizam PAO ima zbog poslednjeg međusobnog duela, u februaru, kada je kao domaćin slavio 2:1. Bila je to druga pobeda u poslednja tri atinska derbija, nakon šest mečeva bez trijumfa nad Olimpijakosom.

Međutim, dok je uoči reprezentativne pauze Olimpijakos redovno pobeđivao, i stigao na korak od osmine finala Lige šampiona, PAO je ušao u period oscilacija, pa je dobio tek dva od poslednja četiri meča, uključujući i jedan u kupu.

Olimpija – Maribor (20:15)

Borba za titulu u Sloveniji se već godinama svodi na duel Olimpije i Maribora, koji je slavio u poslednje dve sezone.

Međutim, kako sada stvari stoje tim iz Ljubljane je na dobrom putu da stigne do treće titule u svojoj novijoj istoriji, jer ima sedam bodov više od rivala.

Zbog toga bi okršaj na Stožicama mogao biti preloman u toj borbi, jer u slučaju pobede domaćina, Maribor će teško nadoknaditi dvocifren zaostatak.

Slovenija je proteklog vikenda razočarana eliminacijom u baražu za Evropsko prvenstvo, pa će utehu tražiti u najvećem derbiju. Oba tima su u seriji pobeda ove jeseni, nisu zajedno izgubili poslednjih devet utakmica.

Ove sezone su se već jednom sastali, tada je Olimpija šokirala Ljudski vrt sa 3:0, čim je i najavila promenu odnosa snaga. Pre toga. tim iz Ljubljane nije slavio protiv najvećeg rivala na sedam mečeva.

MTK – Ferencvaroš (18:00)

Možda nije mnogo atraktivan, ali budimpeštanski derbi MTK i Ferencvaroša datira još od 1903. godine. U naredne tri decenije ova dva tima su odlučivala u šampionu Mađarske, a zajedno su osvojili 51 titulu.

Međutim, već godinama su bez krune, MTK je poslednju osvojio 2008, a Ferencvaroš pre čak 11 godina.

Ove sezone će to verovatno da se promeni, jer Ferencvaroš dominira sa samo jednim remijem u prvih 14 mečeva, te čak 15 bodov više od najbližeg rivala Paksa.

MTK je u gornjem delu tabele, ali sa skoro upola manje bodova od najvećeg rivala. Zbog toga domaći navijači ovaj meč vide kao vrhunac sezone, jer žele bar da se slade pobedom u međusobnom duelu.

Od 2003. godine, u poslednjih 18 susreta na samo dva je slavio gost, i to oba puta Ferencvaroš, ali se to poslednji put dogodilo pre tri godine.

U međuvremenu je MTK dobio tri, a Ferencvaroš pet mečeva na svom terenu. Ono što raduje je da skoro dve decenije nisu igrali bez golova, a 1:0 je poslednji put bilo 2006.

Komentari / 0

Ostavite komentar