Лондон: Стан преко Марија до полуфинала са Роџером!

Четврти тенисер света Стан Вавринка последњи је полуфиналиста Завршног Мастерса у Лондону, после драматичне победе над Ендијем Маријем.

Тенис 20.11.2015 | 23:15
Лондон: Стан преко Марија до полуфинала са Роџером!

Вавринка је у директном дуелу за полуфинале у „Илие Настасе“ групи одиграо сјајан меч и савладао Марија резултатом 7:6 (7-4), 6:4, након нешто мање од два сата игре.

Швајцарац је фантастично користио падове у игри ривала и тако обезбедио ново полуфинале Завршног Мастерса у којем ће опет играти против Сународника Роџера Федерера.

То ће бити 21. издање швајцарског дербија у којем је Федерер остварио чак 17 победа. Међутим, у протеклих годину и по дана Стан је пронашао формулу, па је два од три тријумфа остварио у последњих шест мечева.

Већ на старту меча играчи су нам ставили до знања да нас очекује изузетан квалитет тениса – играни су дуги поени са много трчања, а први је запретио Мари. Већ у другом гему на сервис противника стигао је до брејк шансе захваљујући можда и поену турнира, када је погодио пасинг шот из готово немогуће ситуације. Ипак, Вавринка се извукао и потом освојио гем.

Већ у следећем био је ред на Британца да учини исто, а он као да је преписао рецепт од Швајцарца. На 30:40 је погодио сервис винер и онда сигурно изједначио.

Први ударац задао је четврти играч планете искористивши велики пад концентрације Ендија у осмом гему. Сервис је стао, а помало мрзовољни момак из Данблејна је направио неколико грешака. Освојио је само један поен и Вавринка је повео са 5:3.

Требало је одсервира и освоји први сет, али се тада њему стегла рука и Мари се моментално вратио. Чекао је своју шансу, прву је пропустио, али је код друге његов ривал направио грешку за 5:4. То је био крај узбуђењима и отишло се у тај брејк.

У додатном гему Британац је још једном показао зашто га са правом не сврставају у „велику четворку“ белог спорта. Иако је Стан одлично сервирао, успео је да направи мини брејк и поведе са 4:2. Тада је стао, његова игра се распала и Швајцарац је добио први сет – 7:6 (7-4).

Сценарио који је виђен много пута током тениских мечева поновио се и сада – Вавринка је после освајања првог сета пустио руку и играо растерећено, док је Енди мислима и даље био у тај брејку. Већ у првом гему је дозволио да му противник одузме сервис из прве прилике и преузме потпуну контролу.

Момак из Лозане се потпуно разгоропадио и ни у једном тренутку није доводио вођство у питање, а при резултату 4:2 је погодио два сјајна пасинг шота за 0:30. Мари је изједначио, али онда поново поклонио два поена.

Ни ту није био крај меча јер је само тридесетак секунди касније на семафору писало 0:40 захваљујући лаганим грешкама човека који је сервирао за меч. Успео је да се врати до дјуса, када је Мари добио још два поена и вратио један брејк. Четири поена касније било је 5:4 и притисак је поново био на леђима Вавринке.

То се видело и у последњем гему за који је био „зрео“ да изгуби јер му је сваки ударац био несигуран. Мари је дошао до две брејк лопте, али је Швајцарац скупио храброст и одапео снажну дијагоналу за 30:40. У следећем поену виђена је неизнуђена грешка Ендија што је био крај овог изузетног полуфинала.

Вавринка је после драме успео обезбеди репризу прошлогодишњег финала са Федерером које је остало у сенци сукоба са Роџеровом супругом Мирком. Она му је тада добацила да је плачљивко и испровоцирала га је, а њен супруг је то искористио за тријумф, иако је преживео четири меч лопте. На помолу је био скандал у Швајцарској коју су двојица играча успела да превазиђу и неколико дана касније освоје дуго чекану ’Салатару’ у Дејвис купу.

У другом полуфиналу имаћемо још један епски дуел, овога пута између Новака Ђоковића и Рафаела Надала. То ће бити 46. дуел двојице великих ривала, а Ђоковић има прилику да изједначи на 23-23 у међусобном скору.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

21.11.2015 08:45

Стен је одлицан играц и сто је најбитније један је од најбољих момака на цијелом АТП тоуру за разлику од Федерера који је несумњиво врхунски тенисер али као цовјек далеко заостаје за многима. Сјетите се само његових ријеци када је просле године предао Дјоковицу финале овог турнира. Открио се, па му излетјело "не могу да га побиједим" умјесто не могу да играм због наводне повреде?! Он напросто не мозе поднијети Новака и његове успјехе , јер да се Новак није појавио овај би имао јос неколико Гранд слемова и милиона у дзепу сто највисе и воли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

то царе

21.11.2015 10:25

Тацно тако свака ти је на мјесту. Хајде да се поклопи финале са Ролан Гароса. :)

Name

Последњи кинески цар

21.11.2015 10:54

Да,и ја бих волио то финале. Прије свега то би био јако добар мец,онако за узивање,а друго њих два су јако добри пријатељи. Сјецас се да је Стен неки дан Нолету поклонио привјесак за торбу са мини сортсом који је носио на Ролан Гаросу. Онај сарени због којег су га сви исмијавали,а ето усао је са њим у легенду. Цак ста висе обојица казу да их је тај мец јос висе зблизио,а толики је велики улог био. Нема сумње,оба су јако добри људи. И спортисти,наравно!