London: Stan preko Marija do polufinala sa Rodžerom!

Četvrti teniser sveta Stan Vavrinka poslednji je polufinalista Završnog Mastersa u Londonu, posle dramatične pobede nad Endijem Marijem.

Tenis 20.11.2015 | 23:15
London: Stan preko Marija do polufinala sa Rodžerom!

Vavrinka je u direktnom duelu za polufinale u „Ilie Nastase“ grupi odigrao sjajan meč i savladao Marija rezultatom 7:6 (7-4), 6:4, nakon nešto manje od dva sata igre.

Švajcarac je fantastično koristio padove u igri rivala i tako obezbedio novo polufinale Završnog Mastersa u kojem će opet igrati protiv Sunarodnika Rodžera Federera.

To će biti 21. izdanje švajcarskog derbija u kojem je Federer ostvario čak 17 pobeda. Međutim, u proteklih godinu i po dana Stan je pronašao formulu, pa je dva od tri trijumfa ostvario u poslednjih šest mečeva.

Već na startu meča igrači su nam stavili do znanja da nas očekuje izuzetan kvalitet tenisa – igrani su dugi poeni sa mnogo trčanja, a prvi je zapretio Mari. Već u drugom gemu na servis protivnika stigao je do brejk šanse zahvaljujući možda i poenu turnira, kada je pogodio pasing šot iz gotovo nemoguće situacije. Ipak, Vavrinka se izvukao i potom osvojio gem.

Već u sledećem bio je red na Britanca da učini isto, a on kao da je prepisao recept od Švajcarca. Na 30:40 je pogodio servis viner i onda sigurno izjednačio.

Prvi udarac zadao je četvrti igrač planete iskoristivši veliki pad koncentracije Endija u osmom gemu. Servis je stao, a pomalo mrzovoljni momak iz Danblejna je napravio nekoliko grešaka. Osvojio je samo jedan poen i Vavrinka je poveo sa 5:3.

Trebalo je odservira i osvoji prvi set, ali se tada njemu stegla ruka i Mari se momentalno vratio. Čekao je svoju šansu, prvu je propustio, ali je kod druge njegov rival napravio grešku za 5:4. To je bio kraj uzbuđenjima i otišlo se u taj brejk.

U dodatnom gemu Britanac je još jednom pokazao zašto ga sa pravom ne svrstavaju u „veliku četvorku“ belog sporta. Iako je Stan odlično servirao, uspeo je da napravi mini brejk i povede sa 4:2. Tada je stao, njegova igra se raspala i Švajcarac je dobio prvi set – 7:6 (7-4).

Scenario koji je viđen mnogo puta tokom teniskih mečeva ponovio se i sada – Vavrinka je posle osvajanja prvog seta pustio ruku i igrao rasterećeno, dok je Endi mislima i dalje bio u taj brejku. Već u prvom gemu je dozvolio da mu protivnik oduzme servis iz prve prilike i preuzme potpunu kontrolu.

Momak iz Lozane se potpuno razgoropadio i ni u jednom trenutku nije dovodio vođstvo u pitanje, a pri rezultatu 4:2 je pogodio dva sjajna pasing šota za 0:30. Mari je izjednačio, ali onda ponovo poklonio dva poena.

Ni tu nije bio kraj meča jer je samo tridesetak sekundi kasnije na semaforu pisalo 0:40 zahvaljujući laganim greškama čoveka koji je servirao za meč. Uspeo je da se vrati do djusa, kada je Mari dobio još dva poena i vratio jedan brejk. Četiri poena kasnije bilo je 5:4 i pritisak je ponovo bio na leđima Vavrinke.

To se videlo i u poslednjem gemu za koji je bio „zreo“ da izgubi jer mu je svaki udarac bio nesiguran. Mari je došao do dve brejk lopte, ali je Švajcarac skupio hrabrost i odapeo snažnu dijagonalu za 30:40. U sledećem poenu viđena je neiznuđena greška Endija što je bio kraj ovog izuzetnog polufinala.

Vavrinka je posle drame uspeo obezbedi reprizu prošlogodišnjeg finala sa Federerom koje je ostalo u senci sukoba sa Rodžerovom suprugom Mirkom. Ona mu je tada dobacila da je plačljivko i isprovocirala ga je, a njen suprug je to iskoristio za trijumf, iako je preživeo četiri meč lopte. Na pomolu je bio skandal u Švajcarskoj koju su dvojica igrača uspela da prevaziđu i nekoliko dana kasnije osvoje dugo čekanu ’Salataru’ u Dejvis kupu.

U drugom polufinalu imaćemo još jedan epski duel, ovoga puta između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. To će biti 46. duel dvojice velikih rivala, a Đoković ima priliku da izjednači na 23-23 u međusobnom skoru.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Poslednji kineski car

21.11.2015 08:45

Sten je odlican igrac i sto je najbitnije jedan je od najboljih momaka na cijelom ATP touru za razliku od Federera koji je nesumnjivo vrhunski teniser ali kao covjek daleko zaostaje za mnogima. Sjetite se samo njegovih rijeci kada je prosle godine predao Djokovicu finale ovog turnira. Otkrio se, pa mu izletjelo "ne mogu da ga pobijedim" umjesto ne mogu da igram zbog navodne povrede?! On naprosto ne moze podnijeti Novaka i njegove uspjehe , jer da se Novak nije pojavio ovaj bi imao jos nekoliko Grand slemova i miliona u dzepu sto najvise i voli.

ODGOVORITE
Name

to care

21.11.2015 10:25

Tacno tako svaka ti je na mjestu. Hajde da se poklopi finale sa Rolan Garosa. :)

Name

Poslednji kineski car

21.11.2015 10:54

Da,i ja bih volio to finale. Prije svega to bi bio jako dobar mec,onako za uzivanje,a drugo njih dva su jako dobri prijatelji. Sjecas se da je Sten neki dan Noletu poklonio privjesak za torbu sa mini sortsom koji je nosio na Rolan Garosu. Onaj sareni zbog kojeg su ga svi ismijavali,a eto usao je sa njim u legendu. Cak sta vise obojica kazu da ih je taj mec jos vise zblizio,a toliki je veliki ulog bio. Nema sumnje,oba su jako dobri ljudi. I sportisti,naravno!