ИСИЛ има милионе присталица широм свијета

У Пакистану, држави која има нуклеарно оружје, само 28 одсто испитаника има неповољан став о ИСИЛ, и зато Исламску државу можемо сматрати и потенцијалном нуклеарном претњом.

Свијет 20.11.2015 | 22:55
ИСИЛ има милионе присталица широм свијета

Нова анкета коју је спровела угледна америчка агенција за испитивање јавног мнења Пеw Ресеарцх Центер открива да Исламска држава има значајну подршку у исламским земљама у којима је вршена анкета.

У 11 репрезентативних националних држава, до 14 одсто становништва има позитивно мишљење о ИСИС, док 62 одсто "не зна" има ли или нема позитивно мишљење о овој исламистичкој групи.

У Пакистану, држави која има нуклеарно оружје, само 28 одсто испитаника има неповољан став о ИСИС. То показује да у земљи постоји огроман степен толеранције или прећутне подршке ИСИЛ-у, и зато Исламску државу можемо сматрати, због веза и подршке у Пакистану, и потенцијалном нуклеарном претњом.

Посматрано по етничкој припадности и вероисповести, резултати су једнако забрињавајући. У Израелу, 4 одсто његовог арапског становништва - што значи више од 66.000 појединаца - има добро мишљење о ИСИЛ. У Гази и на Западној обали, 5 и 8 одсто становништва има повољно мишљење.

У Нигерији се позитиван рејтинг Исламске државе међу муслиманским становништвом диже до 20 одсто. У Малезији 12 одсто муслимана има позитиван поглед на ИСИЛ.

Значајна подршка за Исламску државу такође постоји и међу будистичком популацијом Малезије, где више од једне трећине испитаника или благонаклоно гледа на ИСИЛ, или нема ни негативан ни позитиван став.

Добро мишљење о Исламској држави има чак и део хришћанског ставновништва у Буркини Фасо (5 одсто) и Нигерији (7 одсто), док је негативан рејтинг терориста међу том популацијом изненађујуће низак, односно само 66 и 71 одсто.

Упркос томе што у свакој нацији мањина испитаних показује јасну подршку за ИСИЛ, велики укупан број становника у региону значи и велики број присталица ИСИЛ.

То значи да у ових 11 националних држава, према бројкама које је показала анкета, има најмање 63 милиона потенцијалних присталица Исламске државе - а у најгорем случају чак и свих 287 милиона, када би се рачунали и неодлучни.

Ове бројке сугеришу да, у најмању руку Исламска држава може имати стотине милиона присталица широм света.

Извор: Курир