ISIL ima milione pristalica širom svijeta

U Pakistanu, državi koja ima nuklearno oružje, samo 28 odsto ispitanika ima nepovoljan stav o ISIL, i zato Islamsku državu možemo smatrati i potencijalnom nuklearnom pretnjom.

Svijet 20.11.2015 | 22:55
ISIL ima milione pristalica širom svijeta

Nova anketa koju je sprovela ugledna američka agencija za ispitivanje javnog mnenja Pew Research Center otkriva da Islamska država ima značajnu podršku u islamskim zemljama u kojima je vršena anketa.

U 11 reprezentativnih nacionalnih država, do 14 odsto stanovništva ima pozitivno mišljenje o ISIS, dok 62 odsto "ne zna" ima li ili nema pozitivno mišljenje o ovoj islamističkoj grupi.

U Pakistanu, državi koja ima nuklearno oružje, samo 28 odsto ispitanika ima nepovoljan stav o ISIS. To pokazuje da u zemlji postoji ogroman stepen tolerancije ili prećutne podrške ISIL-u, i zato Islamsku državu možemo smatrati, zbog veza i podrške u Pakistanu, i potencijalnom nuklearnom pretnjom.

Posmatrano po etničkoj pripadnosti i veroispovesti, rezultati su jednako zabrinjavajući. U Izraelu, 4 odsto njegovog arapskog stanovništva - što znači više od 66.000 pojedinaca - ima dobro mišljenje o ISIL. U Gazi i na Zapadnoj obali, 5 i 8 odsto stanovništva ima povoljno mišljenje.

U Nigeriji se pozitivan rejting Islamske države među muslimanskim stanovništvom diže do 20 odsto. U Maleziji 12 odsto muslimana ima pozitivan pogled na ISIL.

Značajna podrška za Islamsku državu takođe postoji i među budističkom populacijom Malezije, gde više od jedne trećine ispitanika ili blagonaklono gleda na ISIL, ili nema ni negativan ni pozitivan stav.

Dobro mišljenje o Islamskoj državi ima čak i deo hrišćanskog stavnovništva u Burkini Faso (5 odsto) i Nigeriji (7 odsto), dok je negativan rejting terorista među tom populacijom iznenađujuće nizak, odnosno samo 66 i 71 odsto.

Uprkos tome što u svakoj naciji manjina ispitanih pokazuje jasnu podršku za ISIL, veliki ukupan broj stanovnika u regionu znači i veliki broj pristalica ISIL.

To znači da u ovih 11 nacionalnih država, prema brojkama koje je pokazala anketa, ima najmanje 63 miliona potencijalnih pristalica Islamske države - a u najgorem slučaju čak i svih 287 miliona, kada bi se računali i neodlučni.

Ove brojke sugerišu da, u najmanju ruku Islamska država može imati stotine miliona pristalica širom sveta.

Izvor: Kurir