СА: Ко је надлежан послије напада?

Напад у Рајловцу показао је сву неспремност полицијских агенција у БиХ и њихову неорганизованост. Апсурдно је и да се сатима након напада расправљало ко је за шта надлежан.

Босна и Херцеговина 20.11.2015 | 22:00
СА: Ко је надлежан послије напада?

Да би се видјело какво је стање у безбједносним агенцијама БиХ довољно је анализирати новинарску конференцију министра безбједности БиХ Драгана Мектића, након терористичког напада у Рајловцу. Он је постављао питања на која би требао знати одговор. Али и шокантне квалификације. Прво признање да се, током хаоса у Рајловцу и кући убице, водила свађа међу службама.

"Опет се током акције некоординирано дјеловало, малтене се отимало око ситуације - ко ће да врши увиђај, а ко ће да истражује", открио је Мектић.

Након кобног догађаја, први су стигли припадници МУП-а Кантона Сарајево, затим Федералне управе полиције, и на крају СИПА. Цијело то вријеме кантонална тужитељка је координисала акцијом тврдећи да се ради о убиству, а не о тероризму. Тек други дан, државни тужилац доноси коначну одлуку да се ради о терористичком акту, након чега преузима вођење акција, а СИПА наставља истрагу.

Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ требало је да има сазнања којим би предуприједила овакве догађаје, али се то није догодило. Није ни 27. априла када је извршен напад на полицијску станицу у Зворнику. Иако су постојала сазнања да се спрема напад негдје у БиХ, нико ништа није предузео.

"Ово је прије свега професионални пропуст ОСА у чијим рукама се налази сигурност припадника Оружаних снага БиХ", тврди замјеник министра обране Емир Суљагић.

Државни министар безбједности још је питао и како је могуће да, на примјер, у Горњој Маочи не вриједи правни ни уставни поредак БиХ, те да тај простор контролишу радиклизоване групе.

"Мора полиција бити тамо. Да ли ће то бити полицијска станица или одјељење, мора се на силу то урадити", сматра Мектић.

А полиција је у Горњој Маочи већ показала своју силу. Године 2010. проведена је акција "Свјетлост". Ухапшено је 8 особа, а међу њима Нусрет Имамовић, неформални вођа селефија. Нова акција 2012. године. Имамовић је поново ухапшен, а полиција је тада тражила доказе против Мевлида Јашаревића, који је из Маоче кренуо на напад на америчку амбасаду.

Имамовић, који је више пута ухапшен, према незваничним информацијама, сада се налази у Сирији. Горња Маоча је и даље ван државног надзора. У исто вријеме, надлежни кажу да држе све под контролом.

"У свим ситуацијама које указују да би могло доћи до евентуалних извршења кривичних дјела у вези са тероризмом, СИПА интензивно предузима појачане обавјештајне активности с циљем провјере озбиљности пријетњи, њене врсте и носиоца активности", саопштено је из СИПА.

Нико не наводи да домаће службе нису у стању, на примјер, да открију ко стоји иза портала Вијестиуммета.

"Мени су се јавила два хакера, који су ми нелегално провалили у мобител. Чак су ми и послали локацију гдје се налазе", рекао је Мектић.

Које је рјешење? Можда у новом закону? Већ се пише нацрт антитерористичког закона, којим би се требало предвидјети већа овлаштења полиције, обавјештајних структура и тужилаштва.

Могло би се затражити и увођење ванредног стања, као на примјер у Француској, када би владала појачана овлаштења полиције, јер се, како је рекао Мектић, против тероризма не може борити као против уличних криминалаца.

НН