Доналд Туск сутра гостује у Београду

Председник Европског савета Доналд Туск посетиће сутра Београд, где ће се састати са премијером Александром Вучићем.

Србија 20.11.2015 | 20:20
Доналд Туск сутра гостује у Београду

Током радне вечере са Вучићем на дневном реду ће бити могућност за отварање првих преговарачких поглавља у преговорима Србије и ЕУ до краја године, мигрантска криза, ситуација у Европи после терористичких напада на Париз и друге теме.

Посете двојице високих званичника ЕУ и НАТО Србији долазе после терористичких напада у Паризу и у тренутку када се Европа суочава са великим изазовима укључујући тероризам и мигрантску кризу, што говори о значају која се у решавању тих питања придаје Балкану, односно земљама кандидатима за чланство у ЕУ.

Изазови пред којима се ЕУ нашла свакако отварају низ питања, и безбедносних и економских и потребу да са у складу са новим околностима редефинишу и односи на старом континенту.

Као прва мера, данас је у Бриселу договорено да се до краја године размотре предлози за значајну промену Шенгенског споразума, а министри унутрашњих послова су разговарали и о бољој размени обавештајних информација.

Србија је у конексту тражења нових решења свакако незаобилазна имајући у виду да је једна од ретких земаља у региону која је у безбедносном смислу стабилна.

Туск из Београда путује у Албанију, где ће у недељу разговарати са премијером Едијем Рамом. Истог дана он ће посетити и Македонију где ће разговарати са председником те земље Ђорђем Ивановим и премијером Николом Груевским.

Посета Туска региону долази након што је Европска комисија објавила редовни годишњи извештај о напретку земаља кандидата и потенцијалних кандидата на путу ка чланству у ЕУ.

Извор: РТС

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

20.11.2015 22:55

Ма какви преговори и какве комисије. Неће они Србију никада примити. Њима треба тампон зона за избјеглице а много више их сврби Путинова понуда Србији. Веома брзо су се нацтали у БГ-у. Ово је доказ да страхују да се Србија не окрене према Русији и да би имала много већи утицај на Балкану а не да је као до сада газе колико могу. Нешто су сви заборавили оне силне декларације које су покушали да прогурају против Срба а које је Русија спријечила. Надам се да Вучић није толико забораван и да зна сабрати 2+2, поготово што су санкције запада њима првенствено много нашкодиле поготово ЕУ. Русија сваког дана показује све више своју снагу, то је проблем запада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

21.11.2015 06:03

Слика: ево оволики нам је, имамо комплексе читав живот па се кроз политику испуцавамо на свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

21.11.2015 09:12

Мислис Драгане да му је то у питању?Ја се сво време питам,ста ли то он показује.

Name

Ранко75

22.11.2015 20:47

Погледајте му фаце као да му је "толики" улетио отпозади.

ОДГОВОРИТЕ