Donald Tusk sutra gostuje u Beogradu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk posetiće sutra Beograd, gde će se sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Srbija 20.11.2015 | 20:20
Donald Tusk sutra gostuje u Beogradu

Tokom radne večere sa Vučićem na dnevnom redu će biti mogućnost za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja u pregovorima Srbije i EU do kraja godine, migrantska kriza, situacija u Evropi posle terorističkih napada na Pariz i druge teme.

Posete dvojice visokih zvaničnika EU i NATO Srbiji dolaze posle terorističkih napada u Parizu i u trenutku kada se Evropa suočava sa velikim izazovima uključujući terorizam i migrantsku krizu, što govori o značaju koja se u rešavanju tih pitanja pridaje Balkanu, odnosno zemljama kandidatima za članstvo u EU.

Izazovi pred kojima se EU našla svakako otvaraju niz pitanja, i bezbednosnih i ekonomskih i potrebu da sa u skladu sa novim okolnostima redefinišu i odnosi na starom kontinentu.

Kao prva mera, danas je u Briselu dogovoreno da se do kraja godine razmotre predlozi za značajnu promenu Šengenskog sporazuma, a ministri unutrašnjih poslova su razgovarali i o boljoj razmeni obaveštajnih informacija.

Srbija je u konekstu traženja novih rešenja svakako nezaobilazna imajući u vidu da je jedna od retkih zemalja u regionu koja je u bezbednosnom smislu stabilna.

Tusk iz Beograda putuje u Albaniju, gde će u nedelju razgovarati sa premijerom Edijem Ramom. Istog dana on će posetiti i Makedoniju gde će razgovarati sa predsednikom te zemlje Đorđem Ivanovim i premijerom Nikolom Gruevskim.

Poseta Tuska regionu dolazi nakon što je Evropska komisija objavila redovni godišnji izveštaj o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata na putu ka članstvu u EU.

Izvor: RTS

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

20.11.2015 23:55

Ma kakvi pregovori i kakve komisije. Neće oni Srbiju nikada primiti. Njima treba tampon zona za izbjeglice a mnogo više ih svrbi Putinova ponuda Srbiji. Veoma brzo su se nactali u BG-u. Ovo je dokaz da strahuju da se Srbija ne okrene prema Rusiji i da bi imala mnogo veći uticaj na Balkanu a ne da je kao do sada gaze koliko mogu. Nešto su svi zaboravili one silne deklaracije koje su pokušali da proguraju protiv Srba a koje je Rusija spriječila. Nadam se da Vučić nije toliko zaboravan i da zna sabrati 2+2, pogotovo što su sankcije zapada njima prvenstveno mnogo naškodile pogotovo EU. Rusija svakog dana pokazuje sve više svoju snagu, to je problem zapada...

ODGOVORITE
Name

Dragan

21.11.2015 07:03

Slika: evo ovoliki nam je, imamo komplekse čitav život pa se kroz politiku ispucavamo na svima.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

21.11.2015 10:12

Mislis Dragane da mu je to u pitanju?Ja se svo vreme pitam,sta li to on pokazuje.

Name

Ранко75

22.11.2015 21:47

Погледајте му фаце као да му је "толики" улетио отпозади.

ODGOVORITE