ЕУ: Одмах појачати контролу на границама

Лидери ЕУ сагласили су се да одмах појачају контролу свих путника, укључујући и грађане европских националности, на излазним границама шенгенске зоне.

Свијет 20.11.2015 | 16:40
ЕУ: Одмах појачати контролу на границама

На ванредном састанку министара унутрашњих послова Европске уније у Бриселу усвојена је одлука о пооштреној контроли граница Уније.

Шефови дипломатија ЕУ договорили су се да од марта следеће године започну систематске и редовне контроле и држављана ЕУ на спољним границама Шенгена.

За разлику од садашње ситуације, у којој су контроле само привремене и углавном визуелне, нове, строже контроле подразумевају проверу идентитета путника и упоређивање са подацима из електронске базе.

Уважен је и захтев Француске који се односи на формирање јединственог регистра путника у авио-саобраћају, чији је главни циљ да обезбеди јединствене и прецизније податке о томе који и чији држављани одлазе на ратиште у Сирију, а потом се враћају у Европу.

На састанку није било речи о општој суспензији слободног кретања у оквиру простора од 26 земаља које су чланице шенгенске зоне, наводи дописник РТС-а.

Министар унутрашње безбедности Луксембурга Етјен Шнејдер наводи да, суочена са варваризмом и тероризмом, Европа мора да буде уједињена са Француском.

У саопштењу је Шнејдер навео да је одлука о одржавању ванредног састанка министара унутрашњих послова и правде ЕУ донета у договору са француским властима.

Шнејдер се после напада у Паризу састао са француским министром унутрашњих послова Бернаром Казневом и европским комесаром за миграције Димитрисом Аврамопулосом.

"Грађани Европе очекују брз, конкретан и ефикасан одговор Европске уније", наводи се у заједничком саопштењу тројице званичника.

Циљ састанка је да се обезбеди "снажан и уједињен одговор Европе", истиче се у саопштењу, преноси АФП.

Министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић, који је учествовао у раду ванредног састанка министара унутрашњих послова и правде у Бриселу, најавио је нове мере које ће ојачати контролу на спољним границама и за држављане ЕУ.

Остојић је, након састанка, рекао да су два најважнија закључка договор о регистру путника у зрачном простору (ПНР) на летовима унутар ЕУ, те јачање контроле на спољним границама.

"Одлука о ПНР-у и о суставној контроли на спољним границама, најважнији су закључци данашњег састанка. То се не односи само на Шенген него на спољне границе ЕУ-а на којима би се спроводила системска контрола не само за грађане из трећих земаља, него и за држављане ЕУ", рекао је Остојић, пренео је портал загребачког Јутарњег листа.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Да

21.11.2015 15:55

Стварно сте преглупи ми смо медју вама у комсилуку

ОДГОВОРИТЕ