Класико: Реал, Барса и полиција... Много полиције!

Суботњи меч јесени припрема се уз пажљив надзор органа реда. "Најчуванији меч у историји", каже шпански министар.

Фудбал 21.11.2015 | 10:40
Класико: Реал, Барса и полиција... Много полиције!

Јесење рачунање времена за већину Шпанаца одређено је према наступајућем викенду. Разлог је јасан - 171. Ел Класико (субота, 18.15 часова).

"Близу 500 милиона људи широм света гледаће Класико. То је много већа гледаност од Супербоула", најавио је председник Примере, Хавијер Тебас.

Повећану тензију и сам је претходних седмица осетио на својој кожи, јер је откривено да је као клинац био ватрени навијач Реала. На те оптужбе одговорио је искрено:

"Замислите да вам кажем да волим све тимове и да се онда испостави да сам страсно навијао за Реал, да сам ишао на 27 Ел Класика и да сам славио победе Реала са пријатељима у бару. Радије бих рекао оно што је и било".

Сплетом несрећних околности, пажња је јако брзо преусмерена са навијачке опредељености директора Ла Лиге ка безбедносним питањима.

Терористички напади у Паризу подигли су степен опреза шпанских власти на највиши могући ниво, што доказују и десетине полицијских возила паркираних овог петка у близини Сантјаго Бернабеуа. Све мере предострожности су преузете.

"Радње које смо спровели да би на Ел Класику био сачуван мир нису виђене у историји", рекао је први "безбедњак" Шпаније Франциско Мартинез. Његов колега, министар унутрашњих послова Хорхе Фернандез послао је конкретну поруку:

"Мој син ће ићи на Ел Класико. То говори све".

Према тренутној процени, очекује се више од 1.000 припадника полиције обезбеђује утакмицу. Припадника обезбеђења биће 1.400, а помагаће им и локална полиција.

Сада је време и за редове о фудбалу. Суботњи дерби, Барселона дочекује на првом месту табеле, са 27 бодова, три више од Реала.

Дуго је спекулисано да ли ће Лионел Меси моћи да заигра у Мадриду и да ли се потпуно опоравио од повреде због које је ван терена од краја септембра. Овог понедељка прикључио се екипи, а чак је и адидас најавио у којим ће копачкама наступити.

И без њега, Барса је низала победе, доспела на лидерску позицију и изгубила само у Севиљи (1:2). Нејмар је експлодирао, постигао 10 голова уз шест асистенција, а Луис Суарез у истом периоду постигао десет голова, уз четири асистенције.

Штавише, Уругвајац је само једном био у дужој серији погодака на узастопним првенственим утакмицама (четири). Само је у Ајаксу погодио у шест "везаних" кола.

На другој страни, Рафа Бенитез располаже свим играчима и моћи ће да изведе тим у саставу: Кејлор, Дани, Варан, Рамос, Марсело, Модрић, Крос, Бејл, Бензема, Роналдо и Родригез или Иско.

Последњи дерби, у марту 2015, одигран је на Ноу Кампу и Барселона је победила. Пре тога је Реал "везао" победе у Мадриду (пре годину дана) и у финалу Купа Краља. Међусобни скор два највећа шпанска клуба је 108:96 у победама за Барсу, ако се посматрају сва такмичења.

Уколико рачунамо само лигашке окршаје "краљевског клуба" и Каталонаца, а било их је 170, Реал је успешнији и има четири победе више (71:67).

Реал је ове сезоне доживео само један пораз, и то у прошлом колу, на гостовању Севиљи, где је почетком октобра и Барселона уписала свој први неуспех.

Шта мислите, ко ће победити у суботу?

Коментари / 0

Оставите коментар