Klasiko: Real, Barsa i policija... Mnogo policije!

Subotnji meč jeseni priprema se uz pažljiv nadzor organa reda. "Najčuvaniji meč u istoriji", kaže španski ministar.

Fudbal 21.11.2015 | 10:40
Klasiko: Real, Barsa i policija... Mnogo policije!

Jesenje računanje vremena za većinu Španaca određeno je prema nastupajućem vikendu. Razlog je jasan - 171. El Klasiko (subota, 18.15 časova).

"Blizu 500 miliona ljudi širom sveta gledaće Klasiko. To je mnogo veća gledanost od Superboula", najavio je predsednik Primere, Havijer Tebas.

Povećanu tenziju i sam je prethodnih sedmica osetio na svojoj koži, jer je otkriveno da je kao klinac bio vatreni navijač Reala. Na te optužbe odgovorio je iskreno:

"Zamislite da vam kažem da volim sve timove i da se onda ispostavi da sam strasno navijao za Real, da sam išao na 27 El Klasika i da sam slavio pobede Reala sa prijateljima u baru. Radije bih rekao ono što je i bilo".

Spletom nesrećnih okolnosti, pažnja je jako brzo preusmerena sa navijačke opredeljenosti direktora La Lige ka bezbednosnim pitanjima.

Teroristički napadi u Parizu podigli su stepen opreza španskih vlasti na najviši mogući nivo, što dokazuju i desetine policijskih vozila parkiranih ovog petka u blizini Santjago Bernabeua. Sve mere predostrožnosti su preuzete.

"Radnje koje smo sproveli da bi na El Klasiku bio sačuvan mir nisu viđene u istoriji", rekao je prvi "bezbednjak" Španije Francisko Martinez. Njegov kolega, ministar unutrašnjih poslova Horhe Fernandez poslao je konkretnu poruku:

"Moj sin će ići na El Klasiko. To govori sve".

Prema trenutnoj proceni, očekuje se više od 1.000 pripadnika policije obezbeđuje utakmicu. Pripadnika obezbeđenja biće 1.400, a pomagaće im i lokalna policija.

Sada je vreme i za redove o fudbalu. Subotnji derbi, Barselona dočekuje na prvom mestu tabele, sa 27 bodova, tri više od Reala.

Dugo je spekulisano da li će Lionel Mesi moći da zaigra u Madridu i da li se potpuno oporavio od povrede zbog koje je van terena od kraja septembra. Ovog ponedeljka priključio se ekipi, a čak je i adidas najavio u kojim će kopačkama nastupiti.

I bez njega, Barsa je nizala pobede, dospela na lidersku poziciju i izgubila samo u Sevilji (1:2). Nejmar je eksplodirao, postigao 10 golova uz šest asistencija, a Luis Suarez u istom periodu postigao deset golova, uz četiri asistencije.

Štaviše, Urugvajac je samo jednom bio u dužoj seriji pogodaka na uzastopnim prvenstvenim utakmicama (četiri). Samo je u Ajaksu pogodio u šest "vezanih" kola.

Na drugoj strani, Rafa Benitez raspolaže svim igračima i moći će da izvede tim u sastavu: Kejlor, Dani, Varan, Ramos, Marselo, Modrić, Kros, Bejl, Benzema, Ronaldo i Rodrigez ili Isko.

Poslednji derbi, u martu 2015, odigran je na Nou Kampu i Barselona je pobedila. Pre toga je Real "vezao" pobede u Madridu (pre godinu dana) i u finalu Kupa Kralja. Međusobni skor dva najveća španska kluba je 108:96 u pobedama za Barsu, ako se posmatraju sva takmičenja.

Ukoliko računamo samo ligaške okršaje "kraljevskog kluba" i Katalonaca, a bilo ih je 170, Real je uspešniji i ima četiri pobede više (71:67).

Real je ove sezone doživeo samo jedan poraz, i to u prošlom kolu, na gostovanju Sevilji, gde je početkom oktobra i Barselona upisala svoj prvi neuspeh.

Šta mislite, ko će pobediti u subotu?

Komentari / 0

Ostavite komentar