Гасовод "Тесла" на листи приоритета ЕУ

Европска комисија (ЕК) усвојила је листу 195 кључних инфраструктурних пројеката у области енергетике који су од заједничког интереса, а међу њима је и гасовод "Тесла" који би ишао од Турске преко Грчке, Македоније, Србије, Мађарске до Аустрије.

Србија 19.11.2015 | 22:00
Гасовод "Тесла" на листи приоритета ЕУ

На листи приоритета, који су објављени на званичној интернет страници ЕК, налази се и изградња гасних интерконектора између Грчке и Бугарске, Бугарске и Србије, Бугарске и Турске.

У извештају се указује и на потребу модернизације гасног трансмисионог система у Бугарској, као дела пројекта изградње Јужног гасног коридора, који је окарактерисан као пројекат од заједничког интереса.

Гасовод "Тесла", као продужетак планираног гасовода "Турски ток", руског енергетског дива "Гаспрома", планиран је у дужини од 1.300-1.400 км, уз процењени капацитет од 27 милијардикубних метара.

Поменути пројекти ће, како се наводи у извештају, помоћи у испуњењу европских енергетских и климатских циљева и биће кључни стубови Енергетске заједнице ЕУ.

Листа садржи 108 електроенергетских, 77 гасних, седам нафтних и три пројекта паметних мрежа.

Средства у износу од 5,35 милијарди евра за трансевропску енергетску инфраструктуру опредељена су Фонду за повезивање Европе (ЦЕФ) за период од 2014-2020. године како би се помогло бржој имплементацији пројеката од заједничког интереса и подизању њихове атрактивности за инвеститоре.

Коментари / 0

Оставите коментар