Gasovod "Tesla" na listi prioriteta EU

Evropska komisija (EK) usvojila je listu 195 ključnih infrastrukturnih projekata u oblasti energetike koji su od zajedničkog interesa, a među njima je i gasovod "Tesla" koji bi išao od Turske preko Grčke, Makedonije, Srbije, Mađarske do Austrije.

Srbija 19.11.2015 | 22:00
Gasovod "Tesla" na listi prioriteta EU

Na listi prioriteta, koji su objavljeni na zvaničnoj internet stranici EK, nalazi se i izgradnja gasnih interkonektora između Grčke i Bugarske, Bugarske i Srbije, Bugarske i Turske.

U izveštaju se ukazuje i na potrebu modernizacije gasnog transmisionog sistema u Bugarskoj, kao dela projekta izgradnje Južnog gasnog koridora, koji je okarakterisan kao projekat od zajedničkog interesa.

Gasovod "Tesla", kao produžetak planiranog gasovoda "Turski tok", ruskog energetskog diva "Gasproma", planiran je u dužini od 1.300-1.400 km, uz procenjeni kapacitet od 27 milijardikubnih metara.

Pomenuti projekti će, kako se navodi u izveštaju, pomoći u ispunjenju evropskih energetskih i klimatskih ciljeva i biće ključni stubovi Energetske zajednice EU.

Lista sadrži 108 elektroenergetskih, 77 gasnih, sedam naftnih i tri projekta pametnih mreža.

Sredstva u iznosu od 5,35 milijardi evra za transevropsku energetsku infrastrukturu opredeljena su Fondu za povezivanje Evrope (CEF) za period od 2014-2020. godine kako bi se pomoglo bržoj implementaciji projekata od zajedničkog interesa i podizanju njihove atraktivnosti za investitore.

Komentari / 0

Ostavite komentar