Закон руши викендице Томислава Николића

Викендице породице председника републике Томислава Николића, као и бившег министра Милана Бачевића, изграђене на Сави, неће бити легализоване. Њима, као и стотинама других објеката на обалама река, прети рушење.

Србија 19.11.2015 | 22:15
Закон руши викендице Томислава Николића

То је потврдила Зорана Михајловић, министарка грађевине и инфраструктуре која је јуче рекла да неће бити повлашћених и да ниједан објекат који се налази у заштитном појасу водотокова неће моћи да буде озакоњен.

"Први и други степен заштите односи се на националне паркове. У првом степену заштите националног парка, а то нису водотокови, нема никакве градње и биће рушења", рекла је Михајловићева.

Већ рушимо по Перућцу, Тари, а сад креће и Копаоник. Дозволили смо да остану викенд и породичне куће за одмор, које се налазе у другом степену заштите. Дошли смо до закључка да има много кућа на језерима, а други степен заштите креће негде од километра, и зато сматрамо да објекти на том потезу не морају да се руше.

Михајловићева тврди да спорни додатак, у загради, у члану 5 закона о озакоњењу нема везе са водотоковима, већ се односи на први и други степен заштите природног добра, односно на националне паркове.

"Предмет озакоњења не могу бити куће и зграде изграђене у првом и другом степену заштите природног добра", истакли су у Министарству грађевине.

Изузетак који је предвиђен односи се само на викендице саграђене искључиво у другом степену заштите природног добра.

Објекти изграђени у заштитним зонама пута, водотока, далековода, полетно-слетне стазе, нису предмет озакоњења, осим ако управљач тог јавног добра у складу са критеријумима из посебног закона не да сагласност за озакоњење, у ком случају се наставља поступак озакоњења.

Предсједник: Биће како власт одлучи

"Новости" су јуче тражиле реакцију кабинета председника, али су нас они упутили на његове раније изјаве дате овим поводом. На питање хоће ли подржати рушење викендица, Николић је у интервјуу нашем листу прошлог децембра рекао:

"Како власт одлучи тако ће да буде. Сви су тамо на Сави ушли у поступак легализације, и ако буду желели да им руше, мораће да донесу решења. А, и ако сруше - преживећемо".

Свињац не може

"Оцењено је да викендице и други породични објекти за одмор, који се само повремено користе, представљају најмању опасност за угрожавање тог природног добра", одговорили су "Новостима" у Министарству грађевине на питање зашто је за озакоњење објеката у заштићеним подручјима важан параметар да ли се у њима живи или повремено борави. 

Породични стамбени објекти са економским објектима су искључени, јер представљају потенцијално велике загађиваче, који су под посебним режимом одобрења управљача јавног добра, у складу са одредбама Закона о заштити природе. То су свињци, штале за крупну стоку и слично.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

19.11.2015 21:45

Прво скочите, па кажите хоп. Зато се јавите када викендице буду срушене!

ОДГОВОРИТЕ