Zakon ruši vikendice Tomislava Nikolića

Vikendice porodice predsednika republike Tomislava Nikolića, kao i bivšeg ministra Milana Bačevića, izgrađene na Savi, neće biti legalizovane. Njima, kao i stotinama drugih objekata na obalama reka, preti rušenje.

Srbija 19.11.2015 | 22:15
Zakon ruši vikendice Tomislava Nikolića

To je potvrdila Zorana Mihajlović, ministarka građevine i infrastrukture koja je juče rekla da neće biti povlašćenih i da nijedan objekat koji se nalazi u zaštitnom pojasu vodotokova neće moći da bude ozakonjen.

"Prvi i drugi stepen zaštite odnosi se na nacionalne parkove. U prvom stepenu zaštite nacionalnog parka, a to nisu vodotokovi, nema nikakve gradnje i biće rušenja", rekla je Mihajlovićeva.

Već rušimo po Perućcu, Tari, a sad kreće i Kopaonik. Dozvolili smo da ostanu vikend i porodične kuće za odmor, koje se nalaze u drugom stepenu zaštite. Došli smo do zaključka da ima mnogo kuća na jezerima, a drugi stepen zaštite kreće negde od kilometra, i zato smatramo da objekti na tom potezu ne moraju da se ruše.

Mihajlovićeva tvrdi da sporni dodatak, u zagradi, u članu 5 zakona o ozakonjenju nema veze sa vodotokovima, već se odnosi na prvi i drugi stepen zaštite prirodnog dobra, odnosno na nacionalne parkove.

"Predmet ozakonjenja ne mogu biti kuće i zgrade izgrađene u prvom i drugom stepenu zaštite prirodnog dobra", istakli su u Ministarstvu građevine.

Izuzetak koji je predviđen odnosi se samo na vikendice sagrađene isključivo u drugom stepenu zaštite prirodnog dobra.

Objekti izgrađeni u zaštitnim zonama puta, vodotoka, dalekovoda, poletno-sletne staze, nisu predmet ozakonjenja, osim ako upravljač tog javnog dobra u skladu sa kriterijumima iz posebnog zakona ne da saglasnost za ozakonjenje, u kom slučaju se nastavlja postupak ozakonjenja.

Predsjednik: Biće kako vlast odluči

"Novosti" su juče tražile reakciju kabineta predsednika, ali su nas oni uputili na njegove ranije izjave date ovim povodom. Na pitanje hoće li podržati rušenje vikendica, Nikolić je u intervjuu našem listu prošlog decembra rekao:

"Kako vlast odluči tako će da bude. Svi su tamo na Savi ušli u postupak legalizacije, i ako budu želeli da im ruše, moraće da donesu rešenja. A, i ako sruše - preživećemo".

Svinjac ne može

"Ocenjeno je da vikendice i drugi porodični objekti za odmor, koji se samo povremeno koriste, predstavljaju najmanju opasnost za ugrožavanje tog prirodnog dobra", odgovorili su "Novostima" u Ministarstvu građevine na pitanje zašto je za ozakonjenje objekata u zaštićenim područjima važan parametar da li se u njima živi ili povremeno boravi. 

Porodični stambeni objekti sa ekonomskim objektima su isključeni, jer predstavljaju potencijalno velike zagađivače, koji su pod posebnim režimom odobrenja upravljača javnog dobra, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti prirode. To su svinjci, štale za krupnu stoku i slično.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

19.11.2015 22:45

Прво скочите, па кажите хоп. Зато се јавите када викендице буду срушене!

ODGOVORITE