За "Телеком" нуде 1,47 милијарди евра

Највећу понуду за куповину већинског пакета акција у "Телекому Србија", од 1,47 милијарди евра, дао је амерички фонд "Колбек капитал менаџмент", незванично је потврђено "Новостима". Међутим, иако је новчано највреднија, понуда има једну мањкавост - лошије услове социјалног програма.

Србија 19.11.2015 | 20:45
За "Телеком" нуде 1,47 милијарди евра

Управо социјални програм је, уз цену и планиране инвестиције, обавезни део понуде сваког купца, који ће утицати на коначну одлуку о приватизацији "Телекома".

За српског телеоператера, уз овај, озбиљно је заинтересован и фонд "Мид Европа партнерс" (бивши власник кабловског оператера СББ у Србији), који нуди нешто мањи износ, али и конзорцијум "Телекома Словеније" и фонда "Аполо", са понудом од 1,2 милијарде евра. У игри су и даље руски МТС ("Мобиле телесистемс"), "Адвент интернационал" и "Новатор партнерс".

"Кец" у рукаву обједињене понуде фонда "Аполо" и "Телекома Словеније" је - Европска банка за обнову и развој.

Уколико се Влада Србије, као продавац "Телекома" одлучи за понуду словеначког "Телекома" и "Апола", који би у власништво српске компаније ушли кроз заједнички основану фирму, у игру улази и ЕБРД - наводи извор "Новости" близак процесу приватизације.

Тиме овај понуђач обједињује капитал фонда, знање и регионалну присутност словеначке компаније, са репутацијом ЕБРД који је практично гарант успешне приватизације. ЕБРД би у тај процес ушао пре потписивања купопродајног уговора, што је модел већ виђен приликом приватизација у региону.

Док се клупко заинтересованих купаца у јавности све више одмотава, званична комисија за продају "Телекома Србија" и даље - ћути.

Ресорни министар Расим Љајић потврдио је да је за "Телеком" заинтересовано шест купаца и одбио да изнесе било какве детаље са образложењем да би то утицало на даљи процес приватизације. За две недеље требало би да се коначно обелодани списак заинтересованих инвеститора, рангираних по понуђеној цени. Тек након тога следи анализа пристиглих понуда и конкретан предлог комисије за приватизацију. 

Синдикати оштро против продаје

Самостални синдикат "Телекома" упутио је отворено писмо председнику Владе због, како наводе, неоснованог вређања свих оних који се крајње аргументовано противе продаји, а што је премијер окаректерисао као залагање за враћање у самоуправни социјализам.

Да ли владе и народи половине европских земаља које су већински власници својих телеоператера такође чувањем својих компанија управо демонстрирају модел самоуправног социјализма - пита се Борислав Лазић, председник СС "Телекома". - Очити пример је "Теленор", који послује и приходује код нас и у који држава Норвешка константно улаже. Да ли је њихова влада неспособна да управља, па га и даље чува у свом власништву или је ствар обрнута?

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

дипл инг

19.11.2015 20:45

То је смијешно мала цифра. Али 10% од тога је довољно велика цифра. И у Србији дакле банда ради свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

19.11.2015 21:50

БУЗДОВАНИ СРБСКИ! ОД ЧЕГА ЋЕТЕ ДА ЖИВИТЕ КАДА СВЕ РАСПРОДАТЕ И ПАРЕ ПОТРОШИТЕ?

ОДГОВОРИТЕ