Za "Telekom" nude 1,47 milijardi evra

Najveću ponudu za kupovinu većinskog paketa akcija u "Telekomu Srbija", od 1,47 milijardi evra, dao je američki fond "Kolbek kapital menadžment", nezvanično je potvrđeno "Novostima". Međutim, iako je novčano najvrednija, ponuda ima jednu manjkavost - lošije uslove socijalnog programa.

Srbija 19.11.2015 | 20:45
Za "Telekom" nude 1,47 milijardi evra

Upravo socijalni program je, uz cenu i planirane investicije, obavezni deo ponude svakog kupca, koji će uticati na konačnu odluku o privatizaciji "Telekoma".

Za srpskog teleoperatera, uz ovaj, ozbiljno je zainteresovan i fond "Mid Evropa partners" (bivši vlasnik kablovskog operatera SBB u Srbiji), koji nudi nešto manji iznos, ali i konzorcijum "Telekoma Slovenije" i fonda "Apolo", sa ponudom od 1,2 milijarde evra. U igri su i dalje ruski MTS ("Mobile telesistems"), "Advent internacional" i "Novator partners".

"Kec" u rukavu objedinjene ponude fonda "Apolo" i "Telekoma Slovenije" je - Evropska banka za obnovu i razvoj.

Ukoliko se Vlada Srbije, kao prodavac "Telekoma" odluči za ponudu slovenačkog "Telekoma" i "Apola", koji bi u vlasništvo srpske kompanije ušli kroz zajednički osnovanu firmu, u igru ulazi i EBRD - navodi izvor "Novosti" blizak procesu privatizacije.

Time ovaj ponuđač objedinjuje kapital fonda, znanje i regionalnu prisutnost slovenačke kompanije, sa reputacijom EBRD koji je praktično garant uspešne privatizacije. EBRD bi u taj proces ušao pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora, što je model već viđen prilikom privatizacija u regionu.

Dok se klupko zainteresovanih kupaca u javnosti sve više odmotava, zvanična komisija za prodaju "Telekoma Srbija" i dalje - ćuti.

Resorni ministar Rasim Ljajić potvrdio je da je za "Telekom" zainteresovano šest kupaca i odbio da iznese bilo kakve detalje sa obrazloženjem da bi to uticalo na dalji proces privatizacije. Za dve nedelje trebalo bi da se konačno obelodani spisak zainteresovanih investitora, rangiranih po ponuđenoj ceni. Tek nakon toga sledi analiza pristiglih ponuda i konkretan predlog komisije za privatizaciju. 

Sindikati oštro protiv prodaje

Samostalni sindikat "Telekoma" uputio je otvoreno pismo predsedniku Vlade zbog, kako navode, neosnovanog vređanja svih onih koji se krajnje argumentovano protive prodaji, a što je premijer okarekterisao kao zalaganje za vraćanje u samoupravni socijalizam.

Da li vlade i narodi polovine evropskih zemalja koje su većinski vlasnici svojih teleoperatera takođe čuvanjem svojih kompanija upravo demonstriraju model samoupravnog socijalizma - pita se Borislav Lazić, predsednik SS "Telekoma". - Očiti primer je "Telenor", koji posluje i prihoduje kod nas i u koji država Norveška konstantno ulaže. Da li je njihova vlada nesposobna da upravlja, pa ga i dalje čuva u svom vlasništvu ili je stvar obrnuta?

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

dipl ing

19.11.2015 21:45

To je smiješno mala cifra. Ali 10% od toga je dovoljno velika cifra. I u Srbiji dakle banda radi svoj posao.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

19.11.2015 22:50

БУЗДОВАНИ СРБСКИ! ОД ЧЕГА ЋЕТЕ ДА ЖИВИТЕ КАДА СВЕ РАСПРОДАТЕ И ПАРE ПОТРОШИТЕ?

ODGOVORITE