Саслушан Мецо, зет терористе из Рајловца

СИПА је данас испитала Мухамеда Мецу, зета нападача Енеса Омерагића који је јуче убио двојицу војника ОС БиХ.

Босна и Херцеговина 19.11.2015 | 18:30
Саслушан Мецо, зет терористе из Рајловца

СИПА је Омерагића испитала због могућности да је на одређени начин утицао на Енеса Омерагића.

Како је објавила Федерална телевизија, Мухамед Мецо је 2013. боравио у Сирији, одакле се, заједно са другим симпатизерима ИДИЛ-а вратио крајем 2013.

Мухамед Мецо, зет убице двојице припадника Оружаних снага БиХ Енеса Омерагића, позната је особа безбједносним агенцијама у нашој земљи.

То је данас потврдио и министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић који је казао да је Мецо као радикална особа обрађиван у предмету против Ријада Рустемпашића којег је Суд БиХ осудио због тероризма на јединствену казну затвора у трајању од четири године.

Мецо је у ухапшен у великој полицијској акцији у марту 2008. године, али је из притвора пуштен у јуну исте године због недостатка доказа за дјело за које га је Тужилаштво БиХ теретило.

Према наводима Суда БиХ, Мецо је био у пријатељским односима са осуђенима Ријадом Рустемпашићем, Абдулахом Ханџићем и Едисом Велићем "са којима је одлазио у џамију".

Према провјереним обавјештајним информацијама, Мецо је кренуо у Сирију на ратиште, али је враћен са турске границе.

О Меци је јутрос говорио и отац Енеса Омерагића који је починио самоубиство недуго након почињена терористичког чина у којем је убио два војника Оружаних снага БиХ.

На питање да ли је зет Мухамед Мецо био дио терористичке групе, Шахин Омерагић је казао да то не зна и да му зет није није долазио.

"Чуо сам од медија да је ишао у Сирију. Не контактирам с кћерком, нити са зетом од прије четири године, тада сам јој забранио да дође овдје, једино долази код нане, али она је у другој кући".

О томе да ли је зет Енеса повукао у радикализам, отац је рекао да то не зна, али да се јесу дружили.

"Мој контакт са зетом је био само: "Добар дан". То је због тога што носи браду и три године нисам с њим имао контакта.

Нисам чуо да је близак радикалним покретима", казао је Шахин.

СИПА је јутрос након оперативних сазнања претресла кућу Мухамеда Меце након чега је он приведен у просторије Агенције за истраге и заштиту гдје је саслушан.

Извор: БН ТВ/Н1/НН