Saslušan Meco, zet teroriste iz Rajlovca

SIPA je danas ispitala Muhameda Mecu, zeta napadača Enesa Omeragića koji je juče ubio dvojicu vojnika OS BiH.

Bosna i Hercegovina 19.11.2015 | 18:30
Saslušan Meco, zet teroriste iz Rajlovca

SIPA je Omeragića ispitala zbog mogućnosti da je na određeni način uticao na Enesa Omeragića.

Kako je objavila Federalna televizija, Muhamed Meco je 2013. boravio u Siriji, odakle se, zajedno sa drugim simpatizerima IDIL-a vratio krajem 2013.

Muhamed Meco, zet ubice dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH Enesa Omeragića, poznata je osoba bezbjednosnim agencijama u našoj zemlji.

To je danas potvrdio i ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić koji je kazao da je Meco kao radikalna osoba obrađivan u predmetu protiv Rijada Rustempašića kojeg je Sud BiH osudio zbog terorizma na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine.

Meco je u uhapšen u velikoj policijskoj akciji u martu 2008. godine, ali je iz pritvora pušten u junu iste godine zbog nedostatka dokaza za djelo za koje ga je Tužilaštvo BiH teretilo.

Prema navodima Suda BiH, Meco je bio u prijateljskim odnosima sa osuđenima Rijadom Rustempašićem, Abdulahom Handžićem i Edisom Velićem "sa kojima je odlazio u džamiju".

Prema provjerenim obavještajnim informacijama, Meco je krenuo u Siriju na ratište, ali je vraćen sa turske granice.

O Meci je jutros govorio i otac Enesa Omeragića koji je počinio samoubistvo nedugo nakon počinjena terorističkog čina u kojem je ubio dva vojnika Oružanih snaga BiH.

Na pitanje da li je zet Muhamed Meco bio dio terorističke grupe, Šahin Omeragić je kazao da to ne zna i da mu zet nije nije dolazio.

"Čuo sam od medija da je išao u Siriju. Ne kontaktiram s kćerkom, niti sa zetom od prije četiri godine, tada sam joj zabranio da dođe ovdje, jedino dolazi kod nane, ali ona je u drugoj kući".

O tome da li je zet Enesa povukao u radikalizam, otac je rekao da to ne zna, ali da se jesu družili.

"Moj kontakt sa zetom je bio samo: "Dobar dan". To je zbog toga što nosi bradu i tri godine nisam s njim imao kontakta.

Nisam čuo da je blizak radikalnim pokretima", kazao je Šahin.

SIPA je jutros nakon operativnih saznanja pretresla kuću Muhameda Mece nakon čega je on priveden u prostorije Agencije za istrage i zaštitu gdje je saslušan.

Izvor: BN TV/N1/NN