Како је Ван Гал промијенио фудбал? Ево, овако...

Први тренер са свеском и видео касетама, играче плаћао из свог џепа! Холанђанин подсећа зашто је он иноватор у тренерској професији и открива како је од клуба на ивици банкрота направио европског првака!

Фудбал 25.11.2015 | 14:00
Како је Ван Гал промијенио фудбал? Ево, овако...

Многима делује арогантно и препотентно, има неке тиранске методе, играчи га углавном не воле, али се не може оспорити да је Луј ван Гал један од највећих тренера које је Европа имала у последњих 20 година.

Пре две деценије је са младим тимом Ајакса шокирао Европу када је освојио Лигу шампиона против моћног Капеловог Милана и при томе је лансирао младиће попут Клајверта, Давидса, Седорфа, Ван дер Сара, Овермарса, браћу Де Бур...
„Нисмо имали пара, били смо на ивици банкрота, тако да сам морао да се ослањам на млађе. Скаутирали смо Јарија Литманена којег смо из Финске довели за 10.000 фунти. Такође, довели смо Нигеријца Финиди Џорџа за којег сам из свог џепа платио 3.000 фунти. После тога смо узели и Марка Овермарса. Сви данас памте имена Клајверта, Седорфа, Рајзигера...“, рекао је Ван Гал.

Актуелни стратег Манчестер Јунајтеда сматра да је он увео револуцију у фудбал.
„Ја сам иноватор у тренерском послу. Први сам почео да записујем у свеску на клупи, данас то раде сви тренери. Први сам почео да користим видео касете за анализу, касније су то сви радили. У то време су тренери радили сав посао и нису имали оволико помоћника и олакшица. Сада има научнике, скауте, лекаре, помоћнике... Ја скоро да не радим ништа. Бирам играче и зарађујем велики новац“.

Холанђанин призање да је арогантан и да уме да буде тежак као особа.
„Некада сам имао ужасно искуства јер сам се понашао арогантно. Зато што сам говорио оно што мислим. Ипак, то је најбољи пут јер тренери чврстог карактера увек преживе.“

Коментари / 0

Оставите коментар