Kako je Van Gal promijenio fudbal? Evo, ovako...

Prvi trener sa sveskom i video kasetama, igrače plaćao iz svog džepa! Holanđanin podseća zašto je on inovator u trenerskoj profesiji i otkriva kako je od kluba na ivici bankrota napravio evropskog prvaka!

Fudbal 25.11.2015 | 14:00
Kako je Van Gal promijenio fudbal? Evo, ovako...

Mnogima deluje arogantno i prepotentno, ima neke tiranske metode, igrači ga uglavnom ne vole, ali se ne može osporiti da je Luj van Gal jedan od najvećih trenera koje je Evropa imala u poslednjih 20 godina.

Pre dve decenije je sa mladim timom Ajaksa šokirao Evropu kada je osvojio Ligu šampiona protiv moćnog Kapelovog Milana i pri tome je lansirao mladiće poput Klajverta, Davidsa, Sedorfa, Van der Sara, Overmarsa, braću De Bur...
„Nismo imali para, bili smo na ivici bankrota, tako da sam morao da se oslanjam na mlađe. Skautirali smo Jarija Litmanena kojeg smo iz Finske doveli za 10.000 funti. Takođe, doveli smo Nigerijca Finidi Džordža za kojeg sam iz svog džepa platio 3.000 funti. Posle toga smo uzeli i Marka Overmarsa. Svi danas pamte imena Klajverta, Sedorfa, Rajzigera...“, rekao je Van Gal.

Aktuelni strateg Mančester Junajteda smatra da je on uveo revoluciju u fudbal.
„Ja sam inovator u trenerskom poslu. Prvi sam počeo da zapisujem u svesku na klupi, danas to rade svi treneri. Prvi sam počeo da koristim video kasete za analizu, kasnije su to svi radili. U to vreme su treneri radili sav posao i nisu imali ovoliko pomoćnika i olakšica. Sada ima naučnike, skaute, lekare, pomoćnike... Ja skoro da ne radim ništa. Biram igrače i zarađujem veliki novac“.

Holanđanin prizanje da je arogantan i da ume da bude težak kao osoba.
„Nekada sam imao užasno iskustva jer sam se ponašao arogantno. Zato što sam govorio ono što mislim. Ipak, to je najbolji put jer treneri čvrstog karaktera uvek prežive.“

Komentari / 0

Ostavite komentar