ЕЛ: Звезда жели још једно минхенско усијање!

Пут до ТОП 16 води преко Стразбура! Победа у дворани Ренус Спорт умногоме би увећала шансе екипи Дејана Радоњића да се нађе у пробраном европском друштву и као награду добије нових четрнаест евролигашких утакмица...

Кошарка 19.11.2015 | 17:00
ЕЛ: Звезда жели још једно минхенско усијање!

Црвена звезда и мало финале у Стразбуру. Шесто коло групне фазе Евролиге за црвено-беле доноси једну од можда и најважнијих утакмица у потрази за својим местом у ТОП 16 фази (20.45, ТВ Спортклуб). Кошаркаши Црвене звезде налазе се пред највећим изазовом у досадашњем делу сезоне, а дворана Ренус Спорт биће место на којем ће покушати да положе врло тежак испит зрелости. Ако одраде све задатке на прави начин, пулени Дејана Радоњића умногоме би увећали своје шансе да се на крају 2015. године ипак докопају позиције у пробраном друштву, што би на поклон донело нових 14 евролигашких утакмица. Отежавајућа околност за српски тим представља то што је Химки нанео Реалу и четврти пораз у досадашњем току Евролиге, али све карте су отворене.

После свих неочекиваних дешавања који су добрано уздрмали освајача свих пехара у регионалним и домаћим оквирима, успех у Стразбуру дошао би као мелем на отворену рану. Не би Црвена звезда обезбедила карту за другу фазу, посебно јер је ситуација у Групи А прилично замршена већ сада, али би направила велики корак напред ка жељеном циљу. И тога су свесни сви у редовима београдског састава. Посао који ће кошаркаши у црвено-белим дресовима имати неће бити нимало лак ни из аспекта тренутне форме следећег противника.

После пораза на отварању такмичарске године од Лиона, Стразбур је знатно ојачао све барикаде на свом двору и од тада ниједан клуб није успео да осети сласт победе у градићу на граници са Немачком. Под налетом друштва тренера Венсана Колеа падали су многи. Засигурно највеће скалпове Стразбур је узимао против Фенербахчеа и мадридског Реала, што је податак којем треба придати огроман значај без обзира на чињеницу да се турски и шпански гигант суочавају са својеврсним резултатским проблемима у последње време.

Али, то Црвену звезду не треба да уплаши, напротив! Играчи Стразбура засигурно ће покушати да докажу кошаркашкој Европи да се у њиховом дворишту нико неће провести добро, посебно у данима када су емоције јаче него икада раније. Победа од 22 поена разлике коју је Звезда остварила против Стразбура на отварању евролигашке сезоне памти се, али садашња ситуација је знатно другачија. Пре свега - играчки кадрови два тима умногоме су измењени. Стразбур ће овај сусрет са Звездом дочекати у готово најјачем саставу (Мет Хауард је и даље повређен), док гости из Београда у односу на поменути први меч не могу да рачунају на помоћ капитена Митровића и Мекела, па ни на Дангубића, али и одавно отписаног Скорцанитиса... Повратак борбеног бека Бранка Лазића обрадовао је тренера Радоњића, али питање је колико ће момак са траком моћи да помогне саиграчима.

Црвена звезда ће, без обзира на све околности, морати да пружи још једну партију на нивоу оне из Минхена прошле недеље - да прикаже сигурну игру на обе половине терена, уз доста агресивну одбрану, али и више нападачких опција. Потребно је да Милер, Штимац и Цирбес поведу екипу, да Симоновић и Лазић затегну одбрану и из сенке изрешетају кош ривала, да се Томпсон коначно пробуди, а "хоботница" Јовић својим асистенцијама поново "нахрани" тим. Пораз од Игокее мора да остане иза екипе. Стразбур је следећа станица на путу до успеха, подизања форме и проналаска праве формуле за боље игре.

Ништа неће бити изгубљено све и да Црвена звезда не успе да тријумфује. Јер, после евролигашког жреба који нимало није био наклоњен београдском клубу, те бројних повреда, својеврсних "других припрема" усред такмичења и нове изградње ростера, мало ко и тражи да црвено-бели овере пласман у другу фазу.

Али, ако се шанса буде указала - зашто је не искористити? Евролига је, ипак, друга димензија у односу на све остало...

Коментари / 0

Оставите коментар