EL: Zvezda želi još jedno minhensko usijanje!

Put do TOP 16 vodi preko Strazbura! Pobeda u dvorani Renus Sport umnogome bi uvećala šanse ekipi Dejana Radonjića da se nađe u probranom evropskom društvu i kao nagradu dobije novih četrnaest evroligaških utakmica...

Košarka 19.11.2015 | 17:00
EL: Zvezda želi još jedno minhensko usijanje!

Crvena zvezda i malo finale u Strazburu. Šesto kolo grupne faze Evrolige za crveno-bele donosi jednu od možda i najvažnijih utakmica u potrazi za svojim mestom u TOP 16 fazi (20.45, TV Sportklub). Košarkaši Crvene zvezde nalaze se pred najvećim izazovom u dosadašnjem delu sezone, a dvorana Renus Sport biće mesto na kojem će pokušati da polože vrlo težak ispit zrelosti. Ako odrade sve zadatke na pravi način, puleni Dejana Radonjića umnogome bi uvećali svoje šanse da se na kraju 2015. godine ipak dokopaju pozicije u probranom društvu, što bi na poklon donelo novih 14 evroligaških utakmica. Otežavajuća okolnost za srpski tim predstavlja to što je Himki naneo Realu i četvrti poraz u dosadašnjem toku Evrolige, ali sve karte su otvorene.

Posle svih neočekivanih dešavanja koji su dobrano uzdrmali osvajača svih pehara u regionalnim i domaćim okvirima, uspeh u Strazburu došao bi kao melem na otvorenu ranu. Ne bi Crvena zvezda obezbedila kartu za drugu fazu, posebno jer je situacija u Grupi A prilično zamršena već sada, ali bi napravila veliki korak napred ka željenom cilju. I toga su svesni svi u redovima beogradskog sastava. Posao koji će košarkaši u crveno-belim dresovima imati neće biti nimalo lak ni iz aspekta trenutne forme sledećeg protivnika.

Posle poraza na otvaranju takmičarske godine od Liona, Strazbur je znatno ojačao sve barikade na svom dvoru i od tada nijedan klub nije uspeo da oseti slast pobede u gradiću na granici sa Nemačkom. Pod naletom društva trenera Vensana Kolea padali su mnogi. Zasigurno najveće skalpove Strazbur je uzimao protiv Fenerbahčea i madridskog Reala, što je podatak kojem treba pridati ogroman značaj bez obzira na činjenicu da se turski i španski gigant suočavaju sa svojevrsnim rezultatskim problemima u poslednje vreme.

Ali, to Crvenu zvezdu ne treba da uplaši, naprotiv! Igrači Strazbura zasigurno će pokušati da dokažu košarkaškoj Evropi da se u njihovom dvorištu niko neće provesti dobro, posebno u danima kada su emocije jače nego ikada ranije. Pobeda od 22 poena razlike koju je Zvezda ostvarila protiv Strazbura na otvaranju evroligaške sezone pamti se, ali sadašnja situacija je znatno drugačija. Pre svega - igrački kadrovi dva tima umnogome su izmenjeni. Strazbur će ovaj susret sa Zvezdom dočekati u gotovo najjačem sastavu (Met Hauard je i dalje povređen), dok gosti iz Beograda u odnosu na pomenuti prvi meč ne mogu da računaju na pomoć kapitena Mitrovića i Mekela, pa ni na Dangubića, ali i odavno otpisanog Skorcanitisa... Povratak borbenog beka Branka Lazića obradovao je trenera Radonjića, ali pitanje je koliko će momak sa trakom moći da pomogne saigračima.

Crvena zvezda će, bez obzira na sve okolnosti, morati da pruži još jednu partiju na nivou one iz Minhena prošle nedelje - da prikaže sigurnu igru na obe polovine terena, uz dosta agresivnu odbranu, ali i više napadačkih opcija. Potrebno je da Miler, Štimac i Cirbes povedu ekipu, da Simonović i Lazić zategnu odbranu i iz senke izrešetaju koš rivala, da se Tompson konačno probudi, a "hobotnica" Jović svojim asistencijama ponovo "nahrani" tim. Poraz od Igokee mora da ostane iza ekipe. Strazbur je sledeća stanica na putu do uspeha, podizanja forme i pronalaska prave formule za bolje igre.

Ništa neće biti izgubljeno sve i da Crvena zvezda ne uspe da trijumfuje. Jer, posle evroligaškog žreba koji nimalo nije bio naklonjen beogradskom klubu, te brojnih povreda, svojevrsnih "drugih priprema" usred takmičenja i nove izgradnje rostera, malo ko i traži da crveno-beli overe plasman u drugu fazu.

Ali, ako se šansa bude ukazala - zašto je ne iskoristiti? Evroliga je, ipak, druga dimenzija u odnosu na sve ostalo...

Komentari / 0

Ostavite komentar