Тужилаштво БиХ: Вехабија извео терористички напад!

Телевизија Н1 преноси да је завршен увиђај у породичној кући вехабије Енеса Омеровића који је убио синоћ два војника оружаних снага БиХ и једног ранио узвикујући "Алаху екбер", након чега је извршио самоубиство у својој породичној кући на Сокољу у Сарајеву. Напад и убиство припадника Оружаних снага БиХ квалификовано је као дјело тероризма, саопштило је Тужилаштво БиХ.

Босна и Херцеговина 19.11.2015 | 13:30
Тужилаштво БиХ: Вехабија извео терористички напад!

13.00 Оружане снаге БиХ су први и посљедњи пут затечене неспремне, а ово је атак на државу БиХ, потврдили су замјеници министра одбране БиХ Борис Јеринић и Емир Суљагић на конференцији за медије поводом убиства двојице припадника Оружаних снага БиХ синоћ у Рајловцу.

На званичној конференцији за медије Министарства одбране БиХ још једном је потврђено да је синоћње убиство у сарајевском насељу Рајловац, када су убијена два припадника Оружаних снага БиХ, дјело тероризма.

Борис Јеринић, замјеник министра одбране, истакао је како је убиство двојице војника пуцањ у БиХ.

"Овај гнусни чин је пуцањ у ОСБиХ и у БиХ, али нас то неће уплашити. Ми ћемо спремно наставити извршење наших задатака", истакао је Јеринић.

Емир Суљагић, замјеник министра одбране БиХ из реда Бошњачког народа осудио је овај злочин истакнувши како БиХ дефинитивно има проблем с тероризмом.

"Што се мене тиче, синоћ нису убијени Бошњак и Србин, убијене су особе рођене 1981. и 1989. године. Ово је напад на наш начин живота. Међутим, ова земља је претрпјела много веће потешкоће па ће и ово превазићи. Затекли су нас неприпремљене, не нашом кривицом, а ово је био први и посљедњи пут да је тако", изјавио је Суљагић.

12.00 Даљом истрагом биће утврђене све околности у вези са починиоцем овог кривичног дјела, његове евентуалне помагаче и мотив, истакнуто је у саопштењу.

Вехабија Енес Омерагић /34/ убио је синоћ припаднике Оружаних снага БиХ Армина /Муриса/ Салкића и Недељка /Душана/ Радића. Приликом напада Омерагић је узвикивао "Алаху екбер". Вехабија је послије напада извршио самоубиство.

Из Тужилаштва БиХ истичу да се интензивно настављају истражне активности заједно са свим полицијским и безбједносним агенцијама.

"У овим активностима биће нам потребна максимална сарадња и ангажман свих полицијских агенција, те партнерских агенција у БиХ и иностранству, уколико буде потребно", наводе из Тужилаштва БиХ.

11.30 Увиђај након убиства двојице војника ОС БиХ, Армина Салкића и Недељка Радића, које је извео Енес Омерагић (34) синоћ у Сарајеву, још траје на рути којом је Омерагић бјежао и у његовој породичној кући, преносе "Независне".

Кладионицу "5+", која се налази у улици Сафета Зајке 241, тренутно обезбјеђују полицајци, а тамо је увиђај завршен јутрос.

Породична кућа у Ибрахима Первиза 14, на Сокољу, "ограђена" је полицијским тракама и у њој се, осим инспектора, налази и породица убице.

Комшије нису криле изненађење, описујући Омерагића као "финог момка, који је волио дјецу и животиње". Додају да породица живи у тој кући од прије рата, али откривају и како је Омерагић својевремено служио затворску казну у Зеници, али не знају због чега.

Како сазнајемо, живио је у заједници за оцем, маћехом и братом.

Један од комшија у близини кладионице је рекао да су у тренутну напада помислили да је у питању војна вјежба, али су одмах потом угасили свјетла и спустили ролетне.

У тренутку "крвавог пира" Енеса Омерагића у кладионици се налазило 5 људи, а један од њих, Мурат Халиловић, је за "Независне" испричао шта се догодило у тих неколико секунди.

"Чим је закорачио у просторију почео је да пуца. Налазио се тачно између мене и пријатеља, с којим сам успио некако побјећи. Касније, кад смо се вратили, видјели смо стравичан призор. Познајем Омерагића од раније, али га прије убистава нисам видио у кладионици", рекао је он.

11.00 Обзиром да је ријеч о убиству припадника оружаних снага истрага је у надлежности Тужилаштва БИХ, које је оперативне радње повјерило СИПИ.

Ова Агенција већ је синоћ оформила посебан тим који је помагао о откривању нападача и вршењу увиђаја. За сада нема података о могућим мотивима напада.

У згради Савјета министара БиХ почео је састанак званичника полицијских агенција, Тужилаштво БиХ је најавило прес конференцију у 15.30.

СИПА је оформила синоћ и посебан тим који ће бити на располагању МУП-у Кантона Сарајеву у случају потребе.

Извор: БН/Независне новине/Агенције