Tužilaštvo BiH: Vehabija izveo teroristički napad!

Televizija N1 prenosi da je završen uviđaj u porodičnoj kući vehabije Enesa Omerovića koji je ubio sinoć dva vojnika oružanih snaga BiH i jednog ranio uzvikujući "Alahu ekber", nakon čega je izvršio samoubistvo u svojoj porodičnoj kući na Sokolju u Sarajevu. Napad i ubistvo pripadnika Oružanih snaga BiH kvalifikovano je kao djelo terorizma, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Bosna i Hercegovina 19.11.2015 | 13:30
Tužilaštvo BiH: Vehabija izveo teroristički napad!

13.00 Oružane snage BiH su prvi i posljednji put zatečene nespremne, a ovo je atak na državu BiH, potvrdili su zamjenici ministra odbrane BiH Boris Jerinić i Emir Suljagić na konferenciji za medije povodom ubistva dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH sinoć u Rajlovcu.

Na zvaničnoj konferenciji za medije Ministarstva odbrane BiH još jednom je potvrđeno da je sinoćnje ubistvo u sarajevskom naselju Rajlovac, kada su ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH, djelo terorizma.

Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane, istakao je kako je ubistvo dvojice vojnika pucanj u BiH.

"Ovaj gnusni čin je pucanj u OSBiH i u BiH, ali nas to neće uplašiti. Mi ćemo spremno nastaviti izvršenje naših zadataka", istakao je Jerinić.

Emir Suljagić, zamjenik ministra odbrane BiH iz reda Bošnjačkog naroda osudio je ovaj zločin istaknuvši kako BiH definitivno ima problem s terorizmom.

"Što se mene tiče, sinoć nisu ubijeni Bošnjak i Srbin, ubijene su osobe rođene 1981. i 1989. godine. Ovo je napad na naš način života. Međutim, ova zemlja je pretrpjela mnogo veće poteškoće pa će i ovo prevazići. Zatekli su nas nepripremljene, ne našom krivicom, a ovo je bio prvi i posljednji put da je tako", izjavio je Suljagić.

12.00 Daljom istragom biće utvrđene sve okolnosti u vezi sa počiniocem ovog krivičnog djela, njegove eventualne pomagače i motiv, istaknuto je u saopštenju.

Vehabija Enes Omeragić /34/ ubio je sinoć pripadnike Oružanih snaga BiH Armina /Murisa/ Salkića i Nedeljka /Dušana/ Radića. Prilikom napada Omeragić je uzvikivao "Alahu ekber". Vehabija je poslije napada izvršio samoubistvo.

Iz Tužilaštva BiH ističu da se intenzivno nastavljaju istražne aktivnosti zajedno sa svim policijskim i bezbjednosnim agencijama.

"U ovim aktivnostima biće nam potrebna maksimalna saradnja i angažman svih policijskih agencija, te partnerskih agencija u BiH i inostranstvu, ukoliko bude potrebno", navode iz Tužilaštva BiH.

11.30 Uviđaj nakon ubistva dvojice vojnika OS BiH, Armina Salkića i Nedeljka Radića, koje je izveo Enes Omeragić (34) sinoć u Sarajevu, još traje na ruti kojom je Omeragić bježao i u njegovoj porodičnoj kući, prenose "Nezavisne".

Kladionicu "5+", koja se nalazi u ulici Safeta Zajke 241, trenutno obezbjeđuju policajci, a tamo je uviđaj završen jutros.

Porodična kuća u Ibrahima Perviza 14, na Sokolju, "ograđena" je policijskim trakama i u njoj se, osim inspektora, nalazi i porodica ubice.

Komšije nisu krile iznenađenje, opisujući Omeragića kao "finog momka, koji je volio djecu i životinje". Dodaju da porodica živi u toj kući od prije rata, ali otkrivaju i kako je Omeragić svojevremeno služio zatvorsku kaznu u Zenici, ali ne znaju zbog čega.

Kako saznajemo, živio je u zajednici za ocem, maćehom i bratom.

Jedan od komšija u blizini kladionice je rekao da su u trenutnu napada pomislili da je u pitanju vojna vježba, ali su odmah potom ugasili svjetla i spustili roletne.

U trenutku "krvavog pira" Enesa Omeragića u kladionici se nalazilo 5 ljudi, a jedan od njih, Murat Halilović, je za "Nezavisne" ispričao šta se dogodilo u tih nekoliko sekundi.

"Čim je zakoračio u prostoriju počeo je da puca. Nalazio se tačno između mene i prijatelja, s kojim sam uspio nekako pobjeći. Kasnije, kad smo se vratili, vidjeli smo stravičan prizor. Poznajem Omeragića od ranije, ali ga prije ubistava nisam vidio u kladionici", rekao je on.

11.00 Obzirom da je riječ o ubistvu pripadnika oružanih snaga istraga je u nadležnosti Tužilaštva BIH, koje je operativne radnje povjerilo SIPI.

Ova Agencija već je sinoć oformila poseban tim koji je pomagao o otkrivanju napadača i vršenju uviđaja. Za sada nema podataka o mogućim motivima napada.

U zgradi Savjeta ministara BiH počeo je sastanak zvaničnika policijskih agencija, Tužilaštvo BiH je najavilo pres konferenciju u 15.30.

SIPA je oformila sinoć i poseban tim koji će biti na raspolaganju MUP-u Kantona Sarajevu u slučaju potrebe.

Izvor: BN/Nezavisne novine/Agencije