Када је вријеме за логопеда?

Говор је битан фактор у развоју детета и у великој мери зависи од родитеља, јер га малишани усвајају слушањем и имитацијом

Здравље 19.11.2015 | 13:00
Када је вријеме за логопеда?

ГОВОР је битан фактор у развоју детета и у великој мери зависи од родитеља, јер га малишани усвајају слушањем и имитацијом пре свега мајке, а и очеви би требало да комуницирају са децом од рођења.



- Родитељи морају да знају на који начин да створе стимулативну језичку средину, да прате и познају норме развоја језика и говора у односу на узраст детета - саветује логопед Душан Трбојевић. - Улога логопеда је важна у смислу превенције, дијагностике и третмана говорно-језичких поремећаја.

Превенција се односи на способност и едукацију родитеља да на време увиде проблеме.

- Родитељи често до друге године не уоче да дете касни у развоју говора - наглашава саговорник "Живота плус". - Воде се тиме да ће дете спонтано да проговори, па некада чекају да напуни четири године, јер не знају да само правовременим логопедским третманом, када су мождане функције најразвијеније, може да се постигне најбољи учинак.

Обратите се стручњаку ако...

- дете не комуницира погледима са ближњима и не задржава поглед на њима, не одазива се на име, не тражи ствари из свог окружења гестом, не показује жељени предмет прстом, игра се без социјалне интеракције са другима, а емоционалне реакције су често неприкладне у односу на ситуацију.

- касни у говору за вршњацима (прву реч са значењем требало би да изговори око првог рођендана)

- до 18 месеци не може да идентификује макар неколико предмета

- до друге године не разуме једноставне вербалне налоге

- нема завршен говорно-језички развој до треће године и говор је тешко разумљив

- није савладало већину гласова српског језика до четврте, пете године

- у периоду између друге и пете године јавља се поремећај ритма и темпа говора - муцање

- рођено је под ризиком (генетске предиспозиције, низак АПГАР скор на рођењу, асфиксија, продужена жутица, хипертонија, хипотонија...)

- чим се уоче неки од наведених поремећаја, родитељи би требало да одведу малишана код логопеда, јер само правовремено откривање узрока и укључивање детета у терапију могу да уклоне сметње и спрече развој дечје свести о говорном поремећају - саветује Трбојевић.

Новости

Коментари / 0

Оставите коментар