25.000 људи умре од резистентних бактерија

У Србији је "дефинисана дневна доза" антибиотика већа од 29, што нас сврстава у водеће земље у Европи по прописивању антибиотика.

Здравље 19.11.2015 | 11:00
25.000 људи умре од резистентних бактерија

Прекомерно коришћење антибиотика, које доводи до повећања броја и врста бактерија који су на њих отпорни, један је од већих проблема здравста, што илуструје податак да више од 25.000 људи у Европи годишње умре од резистентних бактерија.

Како је на скупу, поводом обележавања Европског дана свесности о антибиотицима, рекао дрзавни секретар у Министарству здравља Берислав Векић у Србији је "дефинисана дневна доза" антибиотика већа од 29, односно сваког дана 29 на 1.000 становника конзумира антибиотике.

"То нас сврстава у водеће земље у Европи по прописивању антибиотика", рекао је Векић упозоравајући да би се рационалним прописивањем антибиотика дошло до великих уштеда, како би се средства употребила за иновативне лекове, од којих више од 70 данас чека на пуштање у промет.

Вршилац дужности директора РФЗО Верица Лазић прецизирала је да се, најчешће на рецепт издају амоксицилин, око 1,5 милиона паковања годишње, цефалексин око 1,1 милион и еритромицин са око 600.000 паковања годишње.

Директор Институа за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" Драган Илић упозорио је да је отпорност на антибиотике један од кључних здравствених проблема, и да, уколико се тај феномен настави, постоји ризик да многе инфективне болести неће моћи да буду контролисане.

Како је објаснио до злоупотребе антибиотика долази, између осталог, због прекомерног преписивања антибиотика од старне здравствених радника, непридржавња упутстава и прераног прекидања терапије од стране пацијената, неадекватне контроле болничких инфекција, недостатка нових антибиотика...

Новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Кад тад

19.11.2015 10:49

Жидови направе бактерије,трују нас па нам продају лијекове,смрт јудама !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

22.11.2015 05:19

Они су највеца пошаст модерног доба... Они су творци ИСИЛА...зар не би било логицно да војска крене да та војска крене у ослобадање палестинаца од њихове окупације...уопце се не осврцу на своју брацу у Палестини