Реал, Барса, Порто, Бенфика...О чему се ту ради?!

Лига изузетних клубова рађа се на Пиринејима? Шпанци и Португалци отпочели преговоре о оснивању Иберијске лиге, која би - у то нема сумње - била за копље испред осталих.

Фудбал 20.11.2015 | 16:40
Реал, Барса, Порто, Бенфика...О чему се ту ради?!

Статистика каже да је Шпанија власник најјачег националног првенства. Љубитељи нешто другачијег фудбала тврде - не без било каквог повода - да је Премијер лига ипак занимљивија самим тим што је уједначенија. Али замислите само на тренутак, да изгурате оних неколико тимова са зачеља табеле у Шпанији и уместо њих у лигу угурате гиганте попут Бенфике, Порта, Спортинга, па и неугодне Браге или Виторије Гимараеш. На Пиринејима су то одавно учинили, па су управе националних првенстава Португалије и Шпаније данас и званично заказале састанак на коме ће се разматрати о могућности оснивања - Иберијске лиге!

Она би, у то нема сумње, била за копље испред свих осталих у Европи, мада би отворила и питање уједињења Белгије, Холандије и можда Француске - о чему је већ било речи - па рецимо инклузије Селтика, са временом и Глазгов Ренџерса у Премијер лигу, можда и Базела или Ред Бул Салцбурга у Бундеслигу... Разлика је, међутим, што је на Пиринејском полуострву прича одмакла од гласина, јер су преговори званично потврђени и то на највишем нивоу. Међутим, ништа друго од детаља нисмо чули. Ни да ли би се ова лига играла упоредо са првенствима Шпаније и Португалије - што би објективно било врло тешко ускладити са већ натрпаним календаром - ни како би се одлучивало о изласку у европска такмичења...

Управо би тај детаљ могао да буде камен спотицања, јер Порто, Бенфика и Спортинг у конкуренцији Реала, Барселоне, Атлетика, па и Севиље, Валенсије, Виљареала и кога већ све не би могле унапред да рачунају на Лигу шампиона. Није ту ни приход основни проблем, јер је утисак да би овако квалитетно такмичења без икаквих проблема привукло заинтересоване спонзоре и значајно ојачало све клубове учеснике на финансијском плану. Са те стране Португалци би добили можда и више од Шпанаца.

За сада, ипак, "ништа конкретно", како наводе у Португалији. Ни формат, ни пројектовани рок за почетак такмичења. Преговоре ће, иначе, са португалске стране водити председник лиге и бивши судија Педро Проенса. Шпанци нису тако еуфорични. Њима иде добро и без комшија. Али не треба заборавити да су тамошњи фудбалски посланици у изузетним односима и да су о Иберијској лиги већ причали приликом заједничке кандидатуре за домаћина светских првенстава 2018. и 2022.

Коментари / 0

Оставите коментар