Real, Barsa, Porto, Benfika...O čemu se tu radi?!

Liga izuzetnih klubova rađa se na Pirinejima? Španci i Portugalci otpočeli pregovore o osnivanju Iberijske lige, koja bi - u to nema sumnje - bila za koplje ispred ostalih.

Fudbal 20.11.2015 | 16:40
Real, Barsa, Porto, Benfika...O čemu se tu radi?!

Statistika kaže da je Španija vlasnik najjačeg nacionalnog prvenstva. Ljubitelji nešto drugačijeg fudbala tvrde - ne bez bilo kakvog povoda - da je Premijer liga ipak zanimljivija samim tim što je ujednačenija. Ali zamislite samo na trenutak, da izgurate onih nekoliko timova sa začelja tabele u Španiji i umesto njih u ligu ugurate gigante poput Benfike, Porta, Sportinga, pa i neugodne Brage ili Vitorije Gimaraeš. Na Pirinejima su to odavno učinili, pa su uprave nacionalnih prvenstava Portugalije i Španije danas i zvanično zakazale sastanak na kome će se razmatrati o mogućnosti osnivanja - Iberijske lige!

Ona bi, u to nema sumnje, bila za koplje ispred svih ostalih u Evropi, mada bi otvorila i pitanje ujedinjenja Belgije, Holandije i možda Francuske - o čemu je već bilo reči - pa recimo inkluzije Seltika, sa vremenom i Glazgov Rendžersa u Premijer ligu, možda i Bazela ili Red Bul Salcburga u Bundesligu... Razlika je, međutim, što je na Pirinejskom poluostrvu priča odmakla od glasina, jer su pregovori zvanično potvrđeni i to na najvišem nivou. Međutim, ništa drugo od detalja nismo čuli. Ni da li bi se ova liga igrala uporedo sa prvenstvima Španije i Portugalije - što bi objektivno bilo vrlo teško uskladiti sa već natrpanim kalendarom - ni kako bi se odlučivalo o izlasku u evropska takmičenja...

Upravo bi taj detalj mogao da bude kamen spoticanja, jer Porto, Benfika i Sporting u konkurenciji Reala, Barselone, Atletika, pa i Sevilje, Valensije, Viljareala i koga već sve ne bi mogle unapred da računaju na Ligu šampiona. Nije tu ni prihod osnovni problem, jer je utisak da bi ovako kvalitetno takmičenja bez ikakvih problema privuklo zainteresovane sponzore i značajno ojačalo sve klubove učesnike na finansijskom planu. Sa te strane Portugalci bi dobili možda i više od Španaca.

Za sada, ipak, "ništa konkretno", kako navode u Portugaliji. Ni format, ni projektovani rok za početak takmičenja. Pregovore će, inače, sa portugalske strane voditi predsednik lige i bivši sudija Pedro Proensa. Španci nisu tako euforični. Njima ide dobro i bez komšija. Ali ne treba zaboraviti da su tamošnji fudbalski poslanici u izuzetnim odnosima i da su o Iberijskoj ligi već pričali prilikom zajedničke kandidature za domaćina svetskih prvenstava 2018. i 2022.

Komentari / 0

Ostavite komentar