Анализа: Јадранска лига не памти овакав Партизан!

После првих 10 кола црно-бели имају три победе и седам пораза, колико и никшићка Сутјеска!

Кошарка 19.11.2015 | 21:45
Анализа: Јадранска лига не памти овакав Партизан!

Поразом у Задру кошаркаши Партизана сами себи су “пуцали у ногу“ после добре игре и победе против лидера Будућности прошле недеље у хали Пионир. Црно-белима је то био седми неуспех у 10. колу регионалног такмичења.

Београдски клуб дели последње место на табели са никшићком Сутјеском, а Партизану је ово (3-7), без икакве дилеме, најлошији старт откако се клуб такмичи у регионалној лиги.

Осим после другог кола, када је савладао МЗТ из Скопља, екипа тренера Петра Божића није била на нули или позитивном учинку у досадашњем току сезоне.

Чињеница је, додуше, да је у односу на све претходне сезоне, Божић који је наследио Душка Вујошевића, имао знатно мањи буџет за склапање екипе.

Та чињеница, уз већ стари, добри обичај црно-белих, да тим склапају у ходу барем до истека календарске године, знатно је утицала на овосезонски учинак.

Наравно да су финансијски проблеми такође имали утицај на формирање екипе, као што је више пута поменуо и потпредседник клуба Мирослав Берић, али утисак је да је Партизан на неколико мечева могао да прође боље, па би самим тим и ситуација на табели била повољнија.

Поред дуела са Задром, црно-бели су имали велику шансу да добију и мечеве против Металца и Цибоне. Недостатак среће био је фактор у дуелу са словеначком Крком због тројке Мулалића са пола терена, док су порази од Црвене звезде, па и Игокее, били на сув квалитет.

Црно-бели у Јадранској лиги заиграли 2004. године, а најлошије пролазно време после 10. кола, не рачунајући садашње, имао је прошле сезоне са учинком од по пет победа и пораза.

Идентичан старт у првих 10. кола Партизан је имао у сезони 2010/11 под вођством Владе Јовановића, а тада је на крају сезоне имао скор 18-8 и освојио је титулу на Фајнал фору који се играо у Љубљани.

Нешто бољи учинак на старту (6-4), али под вођством Душка Вујошевића, црно-бели су имали годину дана раније. Сезону су завршили са 20 победа и шест пораза и освојеном титулом у Загребу захваљујући тројци Душана Кецмана.

У свим осталим учешћима у регионалном такмичењу кошаркаши Партизана имали су знатно боље резултате на старту. Два пута су (у сезонама 2007/08 и 2008/09) имали по девет победе и један пораз. У оба наврата су сезоне завршавали са шампионским прстењем на рукама.

Када су последњи пут били прваци Јадранске лиге, у сезони 2012/13, првој по повратку Вујошевића у клуб, Партизанови кошаркаши су у првих 10 кола имали само два пораза. То се црно-белима десило и претпрошле сезоне као и 2005/06.

А када је освојио регионални трофеј први пут у клупској историји, у сезони 2006/07, Партизан је на старту имао чинак 7-3, као и годину дана раније, али и пет година касније.

У сваком случају, пред Божићем, његовим стручним штабом и екипом је велика борба, а у овом тренутку први циљ Партизана је да изађе из те опасне зоне на дну табеле.

Велику помоћ у томе морали би да дају пре свих странци Кевин Џонс који је и против Задра показао квалитет, као и Џамар Вилсон који је у понедељак у Далмацији дебитовао за Партизан.

А прву и то добру прилику за почетак бега са дна Јадрана, где шестоструком прваку регионалне лиге никако није место, имаће већ у петак када у Пионир долази словеначки Тајфун.

Коментари / 0

Оставите коментар