Analiza: Jadranska liga ne pamti ovakav Partizan!

Posle prvih 10 kola crno-beli imaju tri pobede i sedam poraza, koliko i nikšićka Sutjeska!

Košarka 19.11.2015 | 21:45
Analiza: Jadranska liga ne pamti ovakav Partizan!

Porazom u Zadru košarkaši Partizana sami sebi su “pucali u nogu“ posle dobre igre i pobede protiv lidera Budućnosti prošle nedelje u hali Pionir. Crno-belima je to bio sedmi neuspeh u 10. kolu regionalnog takmičenja.

Beogradski klub deli poslednje mesto na tabeli sa nikšićkom Sutjeskom, a Partizanu je ovo (3-7), bez ikakve dileme, najlošiji start otkako se klub takmiči u regionalnoj ligi.

Osim posle drugog kola, kada je savladao MZT iz Skoplja, ekipa trenera Petra Božića nije bila na nuli ili pozitivnom učinku u dosadašnjem toku sezone.

Činjenica je, doduše, da je u odnosu na sve prethodne sezone, Božić koji je nasledio Duška Vujoševića, imao znatno manji budžet za sklapanje ekipe.

Ta činjenica, uz već stari, dobri običaj crno-belih, da tim sklapaju u hodu barem do isteka kalendarske godine, znatno je uticala na ovosezonski učinak.

Naravno da su finansijski problemi takođe imali uticaj na formiranje ekipe, kao što je više puta pomenuo i potpredsednik kluba Miroslav Berić, ali utisak je da je Partizan na nekoliko mečeva mogao da prođe bolje, pa bi samim tim i situacija na tabeli bila povoljnija.

Pored duela sa Zadrom, crno-beli su imali veliku šansu da dobiju i mečeve protiv Metalca i Cibone. Nedostatak sreće bio je faktor u duelu sa slovenačkom Krkom zbog trojke Mulalića sa pola terena, dok su porazi od Crvene zvezde, pa i Igokee, bili na suv kvalitet.

Crno-beli u Jadranskoj ligi zaigrali 2004. godine, a najlošije prolazno vreme posle 10. kola, ne računajući sadašnje, imao je prošle sezone sa učinkom od po pet pobeda i poraza.

Identičan start u prvih 10. kola Partizan je imao u sezoni 2010/11 pod vođstvom Vlade Jovanovića, a tada je na kraju sezone imao skor 18-8 i osvojio je titulu na Fajnal foru koji se igrao u Ljubljani.

Nešto bolji učinak na startu (6-4), ali pod vođstvom Duška Vujoševića, crno-beli su imali godinu dana ranije. Sezonu su završili sa 20 pobeda i šest poraza i osvojenom titulom u Zagrebu zahvaljujući trojci Dušana Kecmana.

U svim ostalim učešćima u regionalnom takmičenju košarkaši Partizana imali su znatno bolje rezultate na startu. Dva puta su (u sezonama 2007/08 i 2008/09) imali po devet pobede i jedan poraz. U oba navrata su sezone završavali sa šampionskim prstenjem na rukama.

Kada su poslednji put bili prvaci Jadranske lige, u sezoni 2012/13, prvoj po povratku Vujoševića u klub, Partizanovi košarkaši su u prvih 10 kola imali samo dva poraza. To se crno-belima desilo i pretprošle sezone kao i 2005/06.

A kada je osvojio regionalni trofej prvi put u klupskoj istoriji, u sezoni 2006/07, Partizan je na startu imao činak 7-3, kao i godinu dana ranije, ali i pet godina kasnije.

U svakom slučaju, pred Božićem, njegovim stručnim štabom i ekipom je velika borba, a u ovom trenutku prvi cilj Partizana je da izađe iz te opasne zone na dnu tabele.

Veliku pomoć u tome morali bi da daju pre svih stranci Kevin Džons koji je i protiv Zadra pokazao kvalitet, kao i Džamar Vilson koji je u ponedeljak u Dalmaciji debitovao za Partizan.

A prvu i to dobru priliku za početak bega sa dna Jadrana, gde šestostrukom prvaku regionalne lige nikako nije mesto, imaće već u petak kada u Pionir dolazi slovenački Tajfun.

Komentari / 0

Ostavite komentar