Новинари Тањуга "нису добили отказе"

У Новинској агенцији Тањуг која је, по Закону о јавном информисању и медијима, званично угашена 31. октобра, половина запослених од њих 188, у понедељак увече је добило обавештење да више не долазе на посао. Како кажу, још увек не знају шта ће бити са њима, јер нису добили никакво друго обавештење.

Србија 18.11.2015 | 22:50
Новинари Тањуга "нису добили отказе"

Новинари те агенције кажу да је половина њих добила усмене отказе. Испред зграде агенције су се окупили, како би, како кажу, указали на чудне критаријуме директорке Бранке Ђукић по којима су неки отпуштени, а неки не.

"Критеријуми за те усмене отказе су били њени лични и њихови партијски и то је то решење Вучићево за Тањуг и то је законитост у Србији и то је медијска слобода у Србији", каже Татјана Његомир.

Мира Канкараш Тркља каже да не знају колико је људи задржано. "Ми који смо добили усмено објашњење да не треба да дођемо на посао, угашен нам је јуче и налог, пошто смо се, наравно, појавили на послу... Тако да ми не можемо да радимо".

Критеријуми за оне који су остали да раде, како наводи директорка агенције, Бранка Ђукић су то што нису ишли на годишњи одмор. Она је додала да нико од запослених није добио ни усмени ни пасани отказ.

"Правна служба је обавештавала запослене не да су добили усмени отказ, нема отказа, него да треба да се изјасне, да дођу у правну службу, да се изјасне, по ком моделу - има три модела - желе да им се обрачунају и исплате отпремнине", каже Бранка Ђукић.

Министар за рад Александар Вулин обећао је да ће, по закону, бити опредељене отпремнине за све у Тањугу. С друге стране, из УНС-а кажу да је његова приватизација била најбоље решење, али да су Министарство културе и Агенција за приватизацију то спречили, пошто нису организовали трећи круг приватизације, као у случају новосадског Дневника.

"Ја бих само подсетио да су на тај начин настале друге две новинске агенције у Србији, мислим на Бету и на Фонет... Њих су направили Тањугови новинари и они су у овом или оном формату и данас њихови власници, дакле то је морало да се покуша да би новинари Тањуга били у равноправном положају са осталим запосленима у медијима који су у процесу приватизације", додаје Нино Брајовић из УНС-а.

Иако је по закону угашен, Тањуг још увек није избрисан из Агенације за привредне регисте, те због тога још увек ради. По одлуци Владе када се запосленима исплате отпремнине и зараде, он ће бити избрисан из регистра и престаће да емитује вести.

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар