Novinari Tanjuga "nisu dobili otkaze"

U Novinskoj agenciji Tanjug koja je, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, zvanično ugašena 31. oktobra, polovina zaposlenih od njih 188, u ponedeljak uveče je dobilo obaveštenje da više ne dolaze na posao. Kako kažu, još uvek ne znaju šta će biti sa njima, jer nisu dobili nikakvo drugo obaveštenje.

Srbija 18.11.2015 | 22:50
Novinari Tanjuga "nisu dobili otkaze"

Novinari te agencije kažu da je polovina njih dobila usmene otkaze. Ispred zgrade agencije su se okupili, kako bi, kako kažu, ukazali na čudne kritarijume direktorke Branke Đukić po kojima su neki otpušteni, a neki ne.

"Kriterijumi za te usmene otkaze su bili njeni lični i njihovi partijski i to je to rešenje Vučićevo za Tanjug i to je zakonitost u Srbiji i to je medijska sloboda u Srbiji", kaže Tatjana Njegomir.

Mira Kankaraš Trklja kaže da ne znaju koliko je ljudi zadržano. "Mi koji smo dobili usmeno objašnjenje da ne treba da dođemo na posao, ugašen nam je juče i nalog, pošto smo se, naravno, pojavili na poslu... Tako da mi ne možemo da radimo".

Kriterijumi za one koji su ostali da rade, kako navodi direktorka agencije, Branka Đukić su to što nisu išli na godišnji odmor. Ona je dodala da niko od zaposlenih nije dobio ni usmeni ni pasani otkaz.

"Pravna služba je obaveštavala zaposlene ne da su dobili usmeni otkaz, nema otkaza, nego da treba da se izjasne, da dođu u pravnu službu, da se izjasne, po kom modelu - ima tri modela - žele da im se obračunaju i isplate otpremnine", kaže Branka Đukić.

Ministar za rad Aleksandar Vulin obećao je da će, po zakonu, biti opredeljene otpremnine za sve u Tanjugu. S druge strane, iz UNS-a kažu da je njegova privatizacija bila najbolje rešenje, ali da su Ministarstvo kulture i Agencija za privatizaciju to sprečili, pošto nisu organizovali treći krug privatizacije, kao u slučaju novosadskog Dnevnika.

"Ja bih samo podsetio da su na taj način nastale druge dve novinske agencije u Srbiji, mislim na Betu i na Fonet... Njih su napravili Tanjugovi novinari i oni su u ovom ili onom formatu i danas njihovi vlasnici, dakle to je moralo da se pokuša da bi novinari Tanjuga bili u ravnopravnom položaju sa ostalim zaposlenima u medijima koji su u procesu privatizacije", dodaje Nino Brajović iz UNS-a.

Iako je po zakonu ugašen, Tanjug još uvek nije izbrisan iz Agenacije za privredne registe, te zbog toga još uvek radi. Po odluci Vlade kada se zaposlenima isplate otpremnine i zarade, on će biti izbrisan iz registra i prestaće da emituje vesti.

Izvor: N1

Komentari / 0

Ostavite komentar