Исинбајева иде у Рио, али не под руском заставом!

Рекордерка у скоку у вис могла би да наступи у Бразилу под олимпијском заставом!

Остали спортови 22.11.2015 | 11:00
Исинбајева иде у Рио, али не под руском заставом!

Руска атлетичарка Јелена Исинбајева намерава да на наредним Играма у Рију следећег лета наступи под олимпијском заставом, уместо заставе Русије, која је суспендована из свих атлетских такмичења због допинга.

Атлетска федерација Русије налази се под суспензијом Светске атлетске федерације, због оптужби да су направили прекршаје у поступцима допинг тестирања својих такмичара, па је Рускиња принуђена да се можда одрекне своје заставе, како би имала прилику да се нађе на највећој атлетској смотри следеће године.

Ову информацију потврдио је њен тренер Енгениј Трофимов.
“Постоји та могућност. Јелена је чиста и жели да покаже да је невина у целој причи”, истакао је Трофимов.

Казна коју је Светска атлетска федерација изрекао Русији одмах је изазвала суспензију учешћа њених атлетичара на свим светским такмичењима, што значи да многи од такмичара неће моћи да испуне норму и обезбеде пласман у Рио де Жанеиро.

Спортски адвокат Тагир Самакајев потврдио је да је правно могуће да Исинбајева, двоструки олимпијски шампион у скоку у вис, наступи у Бразилу под олимпијском заставом, као што је то својевремено учинио Себастијан Коу, председник Светске атлетске федерације, који је на Олимпијади у Москви 1980. учестоввао иако је САД бојкотовао такмичење.

Исинбајева, власница 28 атлетских рекорда, тренутно је ван борилишта због обавеза након порођаја, али је планирала да се врати на борилиште током Игара у Рију. Чим је изречена казна Атлетској федерацији Русије, Јелена се обратила јавности отвореним писмом.
“Било би неправедно забранити такмичење невиним атлетичарима. Током своје каријере била сам поштена, напорно сам тренирала, освојила светско и олимпијско злато и поставила неке светске рекорде. Све моје победе су биле чисте и заслужене”, поручила је Исинбајева.

Проблем у намери атлетичарке да руску заставу замени олимпијском могла би да представља чињеница да су је тамошње власти предодредиле за новог шефа Атлетске федерације Русије, што је потврдио и министар спорта Виталиј Мутко. Јасно је да, уколико Исинбајева окрене леђа Русији, нема ништа од нове функвије.

Коментари / 0

Оставите коментар