Isinbajeva ide u Rio, ali ne pod ruskom zastavom!

Rekorderka u skoku u vis mogla bi da nastupi u Brazilu pod olimpijskom zastavom!

Ostali sportovi 22.11.2015 | 11:00
Isinbajeva ide u Rio, ali ne pod ruskom zastavom!

Ruska atletičarka Jelena Isinbajeva namerava da na narednim Igrama u Riju sledećeg leta nastupi pod olimpijskom zastavom, umesto zastave Rusije, koja je suspendovana iz svih atletskih takmičenja zbog dopinga.

Atletska federacija Rusije nalazi se pod suspenzijom Svetske atletske federacije, zbog optužbi da su napravili prekršaje u postupcima doping testiranja svojih takmičara, pa je Ruskinja prinuđena da se možda odrekne svoje zastave, kako bi imala priliku da se nađe na najvećoj atletskoj smotri sledeće godine.

Ovu informaciju potvrdio je njen trener Engenij Trofimov.
“Postoji ta mogućnost. Jelena je čista i želi da pokaže da je nevina u celoj priči”, istakao je Trofimov.

Kazna koju je Svetska atletska federacija izrekao Rusiji odmah je izazvala suspenziju učešća njenih atletičara na svim svetskim takmičenjima, što znači da mnogi od takmičara neće moći da ispune normu i obezbede plasman u Rio de Žaneiro.

Sportski advokat Tagir Samakajev potvrdio je da je pravno moguće da Isinbajeva, dvostruki olimpijski šampion u skoku u vis, nastupi u Brazilu pod olimpijskom zastavom, kao što je to svojevremeno učinio Sebastijan Kou, predsednik Svetske atletske federacije, koji je na Olimpijadi u Moskvi 1980. učestovvao iako je SAD bojkotovao takmičenje.

Isinbajeva, vlasnica 28 atletskih rekorda, trenutno je van borilišta zbog obaveza nakon porođaja, ali je planirala da se vrati na borilište tokom Igara u Riju. Čim je izrečena kazna Atletskoj federaciji Rusije, Jelena se obratila javnosti otvorenim pismom.
“Bilo bi nepravedno zabraniti takmičenje nevinim atletičarima. Tokom svoje karijere bila sam poštena, naporno sam trenirala, osvojila svetsko i olimpijsko zlato i postavila neke svetske rekorde. Sve moje pobede su bile čiste i zaslužene”, poručila je Isinbajeva.

Problem u nameri atletičarke da rusku zastavu zameni olimpijskom mogla bi da predstavlja činjenica da su je tamošnje vlasti predodredile za novog šefa Atletske federacije Rusije, što je potvrdio i ministar sporta Vitalij Mutko. Jasno je da, ukoliko Isinbajeva okrene leđa Rusiji, nema ništa od nove funkvije.

Komentari / 0

Ostavite komentar