Видео - прича: Како је Челси освојио Европу? Шеф је био на терену!

Дидије Дрогба открио је у својој књизи јако занимљив детаљ култног полуфинала Лиге шампиона 2012. године против Барсе. Присетио се и сјајних момената минхенског финала.

Фудбал 19.11.2015 | 22:40
Видео - прича: Како је Челси освојио Европу? Шеф је био на терену!

Екипа Челсија знала је те априлске ноћи да "троши" последњу шансу да коначно заједно освоји Лигу шампиона. Ветерани Ешли Кол, Френк Лампард, Џон Тери, Дидије Дрогба и млађи саиграчи били су свесни велике шансе за пласман у финале, увећане одличним резултатом из прве утакмице против Барселоне.

У Лондону је било 1:0, голом Дидијеа Дрогбе. У реваншу...

На полувремену, резултат је био 2:1 за Каталонце, који су погоцима Серхија Бускетса и Андреса Инијесте имали и вођство 2:0 и комфорну ситуацију. Међутим, пред одлазак на одмор, Рамиреш је постигао спектакуларан гол за гостима довољних 2:1.

Још жешћа борба била је јасно наговештена.

Екипа у саставу: Чех, Ивановић, Кејхил, Тери, Кол, Оби Микел, Меирелеш, Лампард, Рамирес, Мата и Дрогба окупила се у свлачионици око менаџера Роберта Ди Матеа, да би се договорила шта ће и како у наставку.

"Играчи су у том моменту заиста преузели одговорност", памти и данас Дрогба.

"Менаџер је рекао Браниславу Ивановићу да у другом полувремену игра штопера, али је Жозе Босингва рекао: 'Не, не... Ја ћу то играти'", описао је легендарни нападач.

Млади тренер није имао куд, већ да слуша.

"Босингва је наставио да дели инструкције и да говори осталима где би требало да стоје и шта би требало да играју. Памтим да сам рекао свима 'Није ми важно. Могу да играм и левог бека, ако треба. Није нам потребан нападач. Заправо, играћу и нападача и левог бека, свеједно".

После таквог договора, "плавци" су истрчали пред крцати Ноу Камп, затворили се на својој половини, са шефом Босингвом као централним беком и ушли у финале, голом Фернанда Тореса за памћење.

Био је то највећи тренутак у историји Челсија.

У финалу, против Бајерна, име новог шампиона Европе исписано је на "ушатом" трофеју тек после једанаестераца.

После 120 минута фудбала резултат је био 1:1, а Дрогба је голом у 88. минуту режирао спектакуларну завршницу. Томас Милер довео је Баварце у вођство само пет минута раније.

Легендарни нападач признаје да није веровао у изједначење.

"Кад сам ставио лопту на центар, само сам говорио 'Не, не, не...'. Али Хуан Мата, тада 24-годишњак, био је један од саиграча који ме је будио: 'Не, Дидије! Мораш да верујеш. Мораш да верујеш!", говорио му је садашњи играч Јунајтеда.

Док се Шпанац намештао за корнер при којем је Дрогба изједначио, момак из Обале Слоноваче добро је чуо разговор у шеснаестерцу, који су водили Давид Луиз (тада играча Челсија, сада ПСЖ-а) и Бастијан Швајнштајгер, легенда Бајерна која сада такође носи дрес Јунајтеда.

"Само гледај, сада ћемо вам дати гол", говорио је Бразилац Немцу, пре него што је Дрогба заиста затресао мрежу.

У продужецима није било голова, па је првак Европе одлучен извођењем пенала, које је могао да спречи Арјен Робен.

Некадашњи играч "плаваца" имао је шансу да из пенала у раној фази првог продужетка донесе нову предност Баварцима. Међутим, Челси се још једном извукао. Тачније, извукао га је Петр Чех.

Док се примицао лопти, Холанђанин је чуо речи бивших саиграча:

"Арјене, ти си играч Челсија, не можеш то да урадиш! Немој то да урадиш! У сваком случају, знамо где ћеш шутирати", викали су Дрогба и Лампард Бајерновом офанзивцу, пре него што заиста није био прецизан.

"Ушли смо му у главу, дефинитивно. Његов шут био је слаб. Дефинитивно слабији него што би иначе био, па је Петр то одбранио", оживео је и ту сцену Дрогба, који је у последњој серији искористио пенал за победу Челсија, највећу у његовој каријери.

Коментари / 0

Оставите коментар