Video - priča: Kako je Čelsi osvojio Evropu? Šef je bio na terenu!

Didije Drogba otkrio je u svojoj knjizi jako zanimljiv detalj kultnog polufinala Lige šampiona 2012. godine protiv Barse. Prisetio se i sjajnih momenata minhenskog finala.

Fudbal 19.11.2015 | 22:40
Video - priča: Kako je Čelsi osvojio Evropu? Šef je bio na terenu!

Ekipa Čelsija znala je te aprilske noći da "troši" poslednju šansu da konačno zajedno osvoji Ligu šampiona. Veterani Ešli Kol, Frenk Lampard, Džon Teri, Didije Drogba i mlađi saigrači bili su svesni velike šanse za plasman u finale, uvećane odličnim rezultatom iz prve utakmice protiv Barselone.

U Londonu je bilo 1:0, golom Didijea Drogbe. U revanšu...

Na poluvremenu, rezultat je bio 2:1 za Katalonce, koji su pogocima Serhija Busketsa i Andresa Inijeste imali i vođstvo 2:0 i komfornu situaciju. Međutim, pred odlazak na odmor, Ramireš je postigao spektakularan gol za gostima dovoljnih 2:1.

Još žešća borba bila je jasno nagoveštena.

Ekipa u sastavu: Čeh, Ivanović, Kejhil, Teri, Kol, Obi Mikel, Meireleš, Lampard, Ramires, Mata i Drogba okupila se u svlačionici oko menadžera Roberta Di Matea, da bi se dogovorila šta će i kako u nastavku.

"Igrači su u tom momentu zaista preuzeli odgovornost", pamti i danas Drogba.

"Menadžer je rekao Branislavu Ivanoviću da u drugom poluvremenu igra štopera, ali je Žoze Bosingva rekao: 'Ne, ne... Ja ću to igrati'", opisao je legendarni napadač.

Mladi trener nije imao kud, već da sluša.

"Bosingva je nastavio da deli instrukcije i da govori ostalima gde bi trebalo da stoje i šta bi trebalo da igraju. Pamtim da sam rekao svima 'Nije mi važno. Mogu da igram i levog beka, ako treba. Nije nam potreban napadač. Zapravo, igraću i napadača i levog beka, svejedno".

Posle takvog dogovora, "plavci" su istrčali pred krcati Nou Kamp, zatvorili se na svojoj polovini, sa šefom Bosingvom kao centralnim bekom i ušli u finale, golom Fernanda Toresa za pamćenje.

Bio je to najveći trenutak u istoriji Čelsija.

U finalu, protiv Bajerna, ime novog šampiona Evrope ispisano je na "ušatom" trofeju tek posle jedanaesteraca.

Posle 120 minuta fudbala rezultat je bio 1:1, a Drogba je golom u 88. minutu režirao spektakularnu završnicu. Tomas Miler doveo je Bavarce u vođstvo samo pet minuta ranije.

Legendarni napadač priznaje da nije verovao u izjednačenje.

"Kad sam stavio loptu na centar, samo sam govorio 'Ne, ne, ne...'. Ali Huan Mata, tada 24-godišnjak, bio je jedan od saigrača koji me je budio: 'Ne, Didije! Moraš da veruješ. Moraš da veruješ!", govorio mu je sadašnji igrač Junajteda.

Dok se Španac nameštao za korner pri kojem je Drogba izjednačio, momak iz Obale Slonovače dobro je čuo razgovor u šesnaestercu, koji su vodili David Luiz (tada igrača Čelsija, sada PSŽ-a) i Bastijan Švajnštajger, legenda Bajerna koja sada takođe nosi dres Junajteda.

"Samo gledaj, sada ćemo vam dati gol", govorio je Brazilac Nemcu, pre nego što je Drogba zaista zatresao mrežu.

U produžecima nije bilo golova, pa je prvak Evrope odlučen izvođenjem penala, koje je mogao da spreči Arjen Roben.

Nekadašnji igrač "plavaca" imao je šansu da iz penala u ranoj fazi prvog produžetka donese novu prednost Bavarcima. Međutim, Čelsi se još jednom izvukao. Tačnije, izvukao ga je Petr Čeh.

Dok se primicao lopti, Holanđanin je čuo reči bivših saigrača:

"Arjene, ti si igrač Čelsija, ne možeš to da uradiš! Nemoj to da uradiš! U svakom slučaju, znamo gde ćeš šutirati", vikali su Drogba i Lampard Bajernovom ofanzivcu, pre nego što zaista nije bio precizan.

"Ušli smo mu u glavu, definitivno. Njegov šut bio je slab. Definitivno slabiji nego što bi inače bio, pa je Petr to odbranio", oživeo je i tu scenu Drogba, koji je u poslednjoj seriji iskoristio penal za pobedu Čelsija, najveću u njegovoj karijeri.

Komentari / 0

Ostavite komentar