И. Сарајево: Негативан ревизорски извјештај

Општина Источно Ново Сарајево добила је негативан ревизорски извјештај о финансијском пословању у 2014. години. Опозициони СДС,НДП и ПДП оптужују општинско руководство предвођено СНСД-ом и начелником Љубишом Ћосићем за криминал и корупцију, и траже извињење грађанима, оставке и утврђивање одговорности.

Република Српска 18.11.2015 | 18:00
И. Сарајево: Негативан ревизорски извјештај

"Први пут у својој историји општина Источно Ново Сарајево добила је негативан ревизорски извјештај",поручују из СДС-а и тврде да све из тог извјештаја упућује на криминал и корупцију. Ревизија је утврдила да кредитна средстава од 237 хиљада марака нису искориштена у складу са дефиисаном намјеном и скупштинском одлуком.

Подјела субвенција за развој привреде и пољопривреде није вршена по закону, као ни расподјела средстава из гранта за спорт.
Ревизија је такође констатовала да неки инвеститори нису уплаћивали законску ренту за грађевинско земљиште.

Општинска опозиција сматра да је у питању милионска превара у буџету Источног Новог Сарајева, те да тога има још јер, како тврде, начелник Општине фризира извјештаје како би сакрио чињеницу да је новац из прошлогодишњег буџета потрошен за финансирање предизборне кампање СНСД-а.

"Ревизија је пронашла сакривени акумулирани дефицит од 320 хиљада марака из 2013. године који није покривен, али наш начелник и даље тврди да дефицита у буџету нема", упозорава Славко ТошовиЋ, шеф Клуба одборника СДС-а у Скупштини општине Источно Ново Сарајево.

"Начелник и општинска управа имају праксу да крше закон када је то њима у интересу и да не поштују скупштинске одлуке", тврди Тошовић и додаје да начелник све то правда тиме да нису једини у Републици Српској који крше закон.

Начелник општине Љубиша Ћосић признаје да је ревизорски извјештај о финансијском пословању негативан, а у дијелу који се тиче процесног поступања је са резервом.

Међутим, он тврди да нема говора о криминалу и малверзацијама са општинким парама.

"У финансијском дијелу највише неправилности се односи на неусклађеност са међународним рачуноводственим стандардима и погрешну примјену одређених правилника о рачуноводству, који су довели до тога да смо одређена књижења погрешно извршили", објашњава Ћосић.

Из СДС-а начелнику поручују да ће негативан ревизорски извјештај завршити у Тужилаштву, а он одговара да не причају у празно, него да га туже ако имају доказе. "Имамо докуметацију о злоупотреби прошлих локалних избора и о крађи гласова. Приказаћемо и доказе о изградњи Дома здравља која је стопирана, јер се врши намјештање тендера", тврди Небојша Попић предсједник Општинског одбора СДС-а Источно Ново Сарајево и додаје да СДС не интересује борба за власт него истина и откривање криминала.

Општински одбор СДС-а и друге опозиционе сранке у Источном Новом Сарајеву позивају начелника општине да, ако има имало морала, поднесе оставку и објасни становницима како је и на шта потрошио њихов новац.

Погледајте прилог из Дневника 2 БН ТВ

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

18.11.2015 17:14

Људи моји Бојо Гасановиц купује некретнине,као власник му је пуница,па мис није имао ниста док није пуком срецом упао у опстину истоцни стари град!!!Нема овде нафаке задуго!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

макс

18.11.2015 17:26

Опстина Истоцно Сарајево је легло криминала и то знају сви градјани, али не могу ниста да ураде. И сам сам зртва ових неморалних људи, који униставају сваку могуцност опстанка народа на овом подруцју.Овај Цосиц је невидјени лицемер и лопов.Гледа те у лице и лазе.Надам се да це брзо доци дан када це он и његова екипа да заврсе тамо где им је и место, у затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко шта и гдје

18.11.2015 19:21

Лаже свак ко каже да је ту нека општина добра а нека лоша. Све су лоше и тачка. Нек ми неко напише нешто позитивно: гледајте само тај семафор у Лукавици на који се сви жале јер прави застој, гледајте у Спасовданској нацртане пјешачке прелазе који директно воде преко травњака, неке кривине на којима је немогуће да истовремено прођу два аутобуса и много, много тога. Рад појединих локала је посебна прича. И нико ништа не говори и не поправа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

18.11.2015 19:38

Попиц за нацелника следе година. Млад, образован, породицан. Ако це се ико борити за ту опстину онда је то он, због своје дјеце прије свега

ОДГОВОРИТЕ
Name

дане

19.11.2015 05:24

На локалмим изборима казнити бахато понасање снсдеовце. Понасају се бахато,лазови, преваранти,само гледају своје интересе и њима блиске. Нити ста знају,нити се понасају онако како би требало. Кад им треба глас моле,куме,сабирају а после тога ко вас све ј....

ОДГОВОРИТЕ
Name

све је отишло у пм

19.11.2015 08:04

..бо вас Попић....док је био замјеник начелника више је био по кафанама и у канцеларији странке него на послу....дође понекад а бере плату као велики.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рамце

19.11.2015 08:42

Ја сам мали дебељко, сеф сам клуба снсд у парламенту БиХ...све сам се питао до уназад 3 мјесеца на истоку...пјевали су ми пјесме...сад лајем на Милу...гледам ко це ме пљунути на улици...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мјестанин

19.11.2015 10:24

Све јад до јада,једном рјеци кретени.

ОДГОВОРИТЕ