I. Sarajevo: Negativan revizorski izvještaj

Opština Istočno Novo Sarajevo dobila je negativan revizorski izvještaj o finansijskom poslovanju u 2014. godini. Opozicioni SDS,NDP i PDP optužuju opštinsko rukovodstvo predvođeno SNSD-om i načelnikom Ljubišom Ćosićem za kriminal i korupciju, i traže izvinjenje građanima, ostavke i utvrđivanje odgovornosti.

Republika Srpska 18.11.2015 | 18:00
I. Sarajevo: Negativan revizorski izvještaj

"Prvi put u svojoj istoriji opština Istočno Novo Sarajevo dobila je negativan revizorski izvještaj",poručuju iz SDS-a i tvrde da sve iz tog izvještaja upućuje na kriminal i korupciju. Revizija je utvrdila da kreditna sredstava od 237 hiljada maraka nisu iskorištena u skladu sa defiisanom namjenom i skupštinskom odlukom.

Podjela subvencija za razvoj privrede i poljoprivrede nije vršena po zakonu, kao ni raspodjela sredstava iz granta za sport.
Revizija je takođe konstatovala da neki investitori nisu uplaćivali zakonsku rentu za građevinsko zemljište.

Opštinska opozicija smatra da je u pitanju milionska prevara u budžetu Istočnog Novog Sarajeva, te da toga ima još jer, kako tvrde, načelnik Opštine frizira izvještaje kako bi sakrio činjenicu da je novac iz prošlogodišnjeg budžeta potrošen za finansiranje predizborne kampanje SNSD-a.

"Revizija je pronašla sakriveni akumulirani deficit od 320 hiljada maraka iz 2013. godine koji nije pokriven, ali naš načelnik i dalje tvrdi da deficita u budžetu nema", upozorava Slavko TošoviĆ, šef Kluba odbornika SDS-a u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo.

"Načelnik i opštinska uprava imaju praksu da krše zakon kada je to njima u interesu i da ne poštuju skupštinske odluke", tvrdi Tošović i dodaje da načelnik sve to pravda time da nisu jedini u Republici Srpskoj koji krše zakon.

Načelnik opštine Ljubiša Ćosić priznaje da je revizorski izvještaj o finansijskom poslovanju negativan, a u dijelu koji se tiče procesnog postupanja je sa rezervom.

Međutim, on tvrdi da nema govora o kriminalu i malverzacijama sa opštinkim parama.

"U finansijskom dijelu najviše nepravilnosti se odnosi na neusklađenost sa međunarodnim računovodstvenim standardima i pogrešnu primjenu određenih pravilnika o računovodstvu, koji su doveli do toga da smo određena knjiženja pogrešno izvršili", objašnjava Ćosić.

Iz SDS-a načelniku poručuju da će negativan revizorski izvještaj završiti u Tužilaštvu, a on odgovara da ne pričaju u prazno, nego da ga tuže ako imaju dokaze. "Imamo dokumetaciju o zloupotrebi prošlih lokalnih izbora i o krađi glasova. Prikazaćemo i dokaze o izgradnji Doma zdravlja koja je stopirana, jer se vrši namještanje tendera", tvrdi Nebojša Popić predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Istočno Novo Sarajevo i dodaje da SDS ne interesuje borba za vlast nego istina i otkrivanje kriminala.

Opštinski odbor SDS-a i druge opozicione sranke u Istočnom Novom Sarajevu pozivaju načelnika opštine da, ako ima imalo morala, podnese ostavku i objasni stanovnicima kako je i na šta potrošio njihov novac.

Pogledajte prilog iz Dnevnika 2 BN TV

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

18.11.2015 17:14

Ljudi moji Bojo Gasanovic kupuje nekretnine,kao vlasnik mu je punica,pa mis nije imao nista dok nije pukom srecom upao u opstinu istocni stari grad!!!Nema ovde nafake zadugo!!!

ODGOVORITE
Name

maks

18.11.2015 17:26

Opstina Istocno Sarajevo je leglo kriminala i to znaju svi gradjani, ali ne mogu nista da urade. I sam sam zrtva ovih nemoralnih ljudi, koji unistavaju svaku mogucnost opstanka naroda na ovom podrucju.Ovaj Cosic je nevidjeni licemer i lopov.Gleda te u lice i laze.Nadam se da ce brzo doci dan kada ce on i njegova ekipa da zavrse tamo gde im je i mesto, u zatvoru.

ODGOVORITE
Name

Ko šta i gdje

18.11.2015 19:21

Laže svak ko kaže da je tu neka opština dobra a neka loša. Sve su loše i tačka. Nek mi neko napiše nešto pozitivno: gledajte samo taj semafor u Lukavici na koji se svi žale jer pravi zastoj, gledajte u Spasovdanskoj nacrtane pješačke prelaze koji direktno vode preko travnjaka, neke krivine na kojima je nemoguće da istovremeno prođu dva autobusa i mnogo, mnogo toga. Rad pojedinih lokala je posebna priča. I niko ništa ne govori i ne poprava.

ODGOVORITE
Name

Sarajlija

18.11.2015 19:38

Popic za nacelnika slede godina. Mlad, obrazovan, porodican. Ako ce se iko boriti za tu opstinu onda je to on, zbog svoje djece prije svega

ODGOVORITE
Name

dane

19.11.2015 05:24

Na lokalmim izborima kazniti bahato ponasanje snsdeovce. Ponasaju se bahato,lazovi, prevaranti,samo gledaju svoje interese i njima bliske. Niti sta znaju,niti se ponasaju onako kako bi trebalo. Kad im treba glas mole,kume,sabiraju a posle toga ko vas sve j....

ODGOVORITE
Name

sve je otišlo u pm

19.11.2015 08:04

..bo vas Popić....dok je bio zamjenik načelnika više je bio po kafanama i u kancelariji stranke nego na poslu....dođe ponekad a bere platu kao veliki.

ODGOVORITE
Name

ramce

19.11.2015 08:42

Ja sam mali debeljko, sef sam kluba snsd u parlamentu BiH...sve sam se pitao do unazad 3 mjeseca na istoku...pjevali su mi pjesme...sad lajem na Milu...gledam ko ce me pljunuti na ulici...

ODGOVORITE
Name

mjestanin

19.11.2015 10:24

Sve jad do jada,jednom rjeci kreteni.

ODGOVORITE