Анализа - видео: Ирцима се све вратило за Анријеву руку...!

Флоран Малуда центрирао је са неких 40 метара на другу стативу где је Тјери Анри лопту прихватио руком у казненом простору.

Фудбал 21.11.2015 | 23:45
Анализа - видео: Ирцима се све вратило за Анријеву руку...!

Она је претходно одскочила у петерцу Републике Ирске, да би је легендарни Француз из другог контакта проследио руком до Вилијама Галаса који је главом убацио у мрежу.

Игран је 103. минут утакмице на сада већ уклетом стадиону ’Француска’ у Сен Денију, на којем су ’Галски петлови’ изједначили на 1:1 у реваншу баража за Светско првенство 2010. у Јужној Африци.

Гости из Ирске кренули су са нападима на судију Мартина Хансона рекламирајући недозвољени потез, али је он одмахнуо руком и показао на центар. Французи су издржали до краја утакмице и укупним резултатом 2:1 прошли на Мундијал.

Фудбалски савез почео је са притисцима на Светску фудбалску федерацију како би утакмица била поништена, али је све било завршено у јуну ове године када је ФИФА уплатила пет милиона евра фудбалској асоцијацији ове земље, како би прекинула све судске процесе против Анрија и Француске.

Шест година од једног од највећег скандала у историји фудбала играчима које сада води Мартин О’Нил вратило се све у мечу доигравања са Босном и Херцеговином, коју су избацили са укупних 3:1. У првом мечу на ’Билином пољу’ који је био на ивици регуларности због велике магле било је 1:1, да би у реваншу Даблину победили са 2:0 головима Џонатана Волтерса.

Волтерс је био стрелац оба поготка на ’Авива’ стадиону, прво у 24. минуту из једанестерцу, а потом и у 70. Управо у том пеналу има много симболике – меч је практично одлучен када је после центаршута Дерила Марфија лопта окрзнула по руци Ервина Зукановића и Бјерн Кујперс је показао на белу тачку.

Репрезентативац Босне и Херцеговине је због тога добио јавну опомену, а Волтерс је сјајно извео пенал и лопту послао у доњи леви угао.

„Утакмицу коју нисмо играли не можемо ни да победимо. На крају смо добро прошли, иако је судија свирао 70% у корист Ираца. Тај пенал који је њима досудио нама не би дао никада у животу“, рекао је Един Џеко који је био разочаран наступом Босанаца у реваншу.

Иако ће многи рећи да је Ирцима морало да се врати, да је судбина умешала прсте или да је правда победила, у Даблину је виђено све само то не – бар не у том тренутку. Домаћи су били бољи и заслужено прошли, али је ипак холандски судија био тај чији су прсти одлучили и притисли „погрешан тастер“.

Најстрожа казна досуђена је неправедно иако снимак показује да је минималног контакта са руком било, а разлога за то је много – положај тела и руке приликом контакта, дистанца између играча који је упутио центаршут и играча којег је лопта погодила, природан положај руку приликом покушаја блока, утицај на игру односно чињеница да тај моменат није нешто битно могао да утиче на резултат, важност меча.

Такође, не треба заборавити и улогу судије иза гола чија би препорука, у оваквим ситуацијама, требало да буде одлучујућа. Свакако да дуел није одлучен у том 24. минуту, али главни арбитар не би погрешио да је пустио да се игра настави.

„Што се тиче пенала, то је била велика и престрога одлука судије. Мислим да Кујперс није био на нивоу ове утакмице. Он је био најлошији појединац на мечу“, рекао је селектор Босне и Херцеговине Мехмед Баждаревић.

’Змајеви’ су били видно разочарани пропушетном приликом за ново велико такмичење, док је ’Зелена армија’ обезбедила треће учешће на Шампионату ’Старог континента’, после 1988. и 2012. године. Оба пута, Ирци су елиминисани после групне фазе.

„То није био пенал, у оваквим утакмицама судија то не сме да свира“, закључио је Харис Медуњанин.

Коментари / 0

Оставите коментар