Након Мамића, ухапшен и извршни председник ФС Хрватске!

Извршни председник Хрватског фудбалског савеза (ХНС) Дамир Врбановић ухапшен је на загребачком аеродрому по повратку из Ростова, где је репрезентација Хрватске у уторак победила Русију.

Фудбал 18.11.2015 | 16:40
Након Мамића, ухапшен и извршни председник ФС Хрватске!

Његово привођење уследило је пошто је у среду ујутро ухапшен извршни председник Динама Здравко Мамић, његов син, фудбалски менаџер Марио Мамић, и још три особе и то наводно због финансијских малверзација с трансферима појединих играча.

Засад нема званичних информација о хапшењу, а ХНС и фудбалски клуб Динамо су на својим интернет страницама саопштили да истражитељи полицијске Канцеларије за борбу против корупције и организованог криминала (УСКОК) од јутрос претражују њихове просторије. Медији извештавају да су у току и претреси кућа свих ухапшених.

Вечерњи лист је објавио да је УСКОК покренуо акцију на основу кривичне пријаве Самосталног сектора за откривање порезних превара Министарства финансија. Додаје да су у току хитне доказне радње због сумње на почињење кривичних дела примања и давања мита, утаје пореза и других давања и злоупотреба поверења у привредном пословању, везано за незаконите радње које су предузимале одговорне особе Динама и службена особа Порезне управе.

На мети истраге су наводни сумњиви трансфери фудбалера из Динама који су обављени преко некадашње агенције Мамић спорт агенцy, коју је водио син Здравка Мамића, Марио. Штета је наводно око 80 милиона куна.

Летос је покренута истрага против челника Динама, Здравка и његовог брата Зорана Мамића, који је тренер Динама, због сумње да су утајом пореза, али и другим незаконитостима, Динамо оштетили за готово 118 милиона куна (15,6 милиона евра), а државни буџет за око 12 милиона куна (1,6 милиона евра).

Од тога, Здравко Мамић осумњичен је да је незаконито извукао најмање 52 милиона куна (6,9 милиона евра), а Зоран 38,1 милиона куна (пет милиона евра). Том истрагом су обухваћени и извршни председник ХНС Дамир Врбановић и порезник Милан Пернат.

Браћа Мамић и Врбановић су због истраге завршили у притвору из којег су пуштени средином јула када су уплатили кауцију за одбрану са слободе.

Коментари / 0

Оставите коментар