Nakon Mamića, uhapšen i izvršni predsednik FS Hrvatske!

Izvršni predsednik Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS) Damir Vrbanović uhapšen je na zagrebačkom aerodromu po povratku iz Rostova, gde je reprezentacija Hrvatske u utorak pobedila Rusiju.

Fudbal 18.11.2015 | 16:40
Nakon Mamića, uhapšen i izvršni predsednik FS Hrvatske!

Njegovo privođenje usledilo je pošto je u sredu ujutro uhapšen izvršni predsednik Dinama Zdravko Mamić, njegov sin, fudbalski menadžer Mario Mamić, i još tri osobe i to navodno zbog finansijskih malverzacija s transferima pojedinih igrača.

Zasad nema zvaničnih informacija o hapšenju, a HNS i fudbalski klub Dinamo su na svojim internet stranicama saopštili da istražitelji policijske Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) od jutros pretražuju njihove prostorije. Mediji izveštavaju da su u toku i pretresi kuća svih uhapšenih.

Večernji list je objavio da je USKOK pokrenuo akciju na osnovu krivične prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prevara Ministarstva finansija. Dodaje da su u toku hitne dokazne radnje zbog sumnje na počinjenje krivičnih dela primanja i davanja mita, utaje poreza i drugih davanja i zloupotreba poverenja u privrednom poslovanju, vezano za nezakonite radnje koje su preduzimale odgovorne osobe Dinama i službena osoba Porezne uprave.

Na meti istrage su navodni sumnjivi transferi fudbalera iz Dinama koji su obavljeni preko nekadašnje agencije Mamić sport agency, koju je vodio sin Zdravka Mamića, Mario. Šteta je navodno oko 80 miliona kuna.

Letos je pokrenuta istraga protiv čelnika Dinama, Zdravka i njegovog brata Zorana Mamića, koji je trener Dinama, zbog sumnje da su utajom poreza, ali i drugim nezakonitostima, Dinamo oštetili za gotovo 118 miliona kuna (15,6 miliona evra), a državni budžet za oko 12 miliona kuna (1,6 miliona evra).

Od toga, Zdravko Mamić osumnjičen je da je nezakonito izvukao najmanje 52 miliona kuna (6,9 miliona evra), a Zoran 38,1 miliona kuna (pet miliona evra). Tom istragom su obuhvaćeni i izvršni predsednik HNS Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernat.

Braća Mamić i Vrbanović su zbog istrage završili u pritvoru iz kojeg su pušteni sredinom jula kada su uplatili kauciju za odbranu sa slobode.

Komentari / 0

Ostavite komentar