Навијачи, пријатељи, саиграчи и ривали се опраштају од Ломуа...

Велики утицај Џоне Ломуа на рагби и његова слава, која се простирала далеко ван традиционалних граница тог спорта, била је више него видљива у мноштву опроштајних порука које су се појавиле након што је играч рано јутрос умро са 40 година.

Остали спортови 18.11.2015 | 20:20
Навијачи, пријатељи, саиграчи и ривали се опраштају од Ломуа...

Шефови држава, навијачи, саиграчи и бивши ривали изразили су шок и тугу после одласка легендарног "Ол блек" крила, чији трк и снага су унели револуцију у рагби и учинили га једним од најпознатијих имена у рагбију.

Премијер Новог Зеланда Џон Кил рекао је да су мисли "целе земље уз његову породицу".

"Био је и остао легенда тог спорта", рекао је Кич новинарима у Манили, где се налази на самиту Азијске пацифичке економске сарадње (АПЕК).

Министар спорта Џонатан Колман рекао је у парламенту Новог Зеланда да је Лому каријеру почео у скромној радничкој породици у јужним предграђима Окленда.

"Џона је доказао да на Новом Зеланду можете да дођете одакле год и да дођете до врха", рекао је Колман.

Лому се тек у уторак вратио на Нови Зеланд, пошто је скоро два месеца са породицом провео у Европи током Светског купа у рагбију, на коме су га често опкољавали навијачи.

Некадашњи лекар репрезентације Новог Зеланда Џон Мејхју, који је био Ломуов блиски пријатељ и помагао му је током скоро 20-огодишње борбе с болешћу бубрега, рекао је да је његова смрт била "поптуно неочекивана", као и да је њен узрок срчани удар.

Лому је деловао здраво на Светском купу, а у једном тренутку је водио навијаче у хаки.

"Видео сам га на Светском купу и деловао је јако добро. Ово је језив шок", рекао је Грејем Хенри, селектор тима Новог Зеланда који је 2011. освојио Светски куп.

Ломуу је 1995. године дијагностификована ретка болест бубрега, због чега је прекинуо каријеру 2002. године. Бубрег му је трансплантиран 2004, после чега је покушао да оживи каријеру, али се коначно повукао 2006.

Нови проблеми настали су 2011. године, када је његово тело одбацило трансплантирани орган. Ишао је на дијализу три пута недељено у очекивању нове трансплантације.

Лому је задржао огромну популарност и након пензионисања, а био је цењен чак и у земљама у којима је рагби мање познат. Наставио је да путује светом као амбасадор спорт, а можда је најпопуларнији био у Енглеској, у којој је имао легендарни статус.

"Јако сам потресен вешћу да је преминуо Џона Лому. Највећа суперзвезда и фантастично људско биће. Дубоко сам ожалошћен", рекао је бивши енглески репрезентативац Џони Вилкинсон.

Новозеланђанин Сони Бил Вилијамс рекао је да је Лому био инспирација за целу генерацију играча са пацифичких острва.

"Џона је за мене био отелотворење тог острвског духа. Могли бисте да кажете да је он био прва права светска рагби звезда", рекао је репрезентативац Новог Зеланда.

Некадашњи капитен "Ол блекса" Тана Умага рекао је да је Лому "својеручно вратио рагби на мапу света".

"Морамо да се побринемо да се то разуме и поштује. 'Ол блекс' су јако популарни, али где год да идете, једини играч о коме се прича је Џона Лому", рекао је Умага.

Ломуова смрт посебно је погодила његову бившу средњу школу, Весли колеџ, који је углавном полинежански интернат у Окленду, и место где је он први пут заиграо рагби.

Лому је као тинејџер имао 120 килограма, а 100 метара је трчао 10,89 секунди, али га је особље наговорило да пређе на рагби. Многи који сада играју рагби у тој школи чине то следећи Ломуов пример.

Коментари / 0

Оставите коментар