Објаснили: Ево зашто су звиждали Турци током минута ћутања?!

И шта су скандирали... Мустафа Осари тврди да звиждуци нису били упућени ниједној жртви терора, не само у Француској, већ широм света.

Фудбал 18.11.2015 | 22:00
Објаснили: Ево зашто су звиждали Турци током минута ћутања?!

Истина је да се културе разликују.

Истина је и да се у неким деловима света, током минута ћутања – ћути, негде се аплаудира, негде се пева песма, итд.

Али, да се звижди? То је скоро непојмљиво! Ипак, Турци тврде да они стално то раде и да никада не звижде жртвама, већ - терористима. Ако им је веровати...

Претходне ноћи, није ни почела пријатељска утакмица између Турске и Грчке у Истанбулу (0:0 на крају), а свет је обишао снимак током ког турски навијачи хорски звижде и скандирају током минута ћутања. Уз жестоке осуде у насловима...

Дан касније, из Истанбула су на адресе западних медија стиге гомиле е-маилова у којима се тражи извињење за осуде, утолико што се ради о неразумевању турске навијачке културе и обичаја на стадионима у тој земљи.

Уз ограду да преносимо искључиво личне ставове Мустафе Осарија, који похађа мастер студије на Анадолу универзитету, као и да не желимо да улазимо у узроке и последице сукоба Турака и Курда, нудимо вам само другачији поглед на оно што се догодило на "Башакшехир Фатих Терим" стадиону у Истанбулу.

А, ви потом процените шта је ближе истини - традиција или велика срамота Турака.

"Да вам појасним... У Турској, нарочито на фудбалским мечевима, минут ћутања увек се користи да се скандира у част онима који су погинули у терористичким нападима. И оно што се скандира је: 'Şехитлер öлмез, ватан бöлüнмез', што би у преводу значило: 'Жртве су бесмртне, отаџбина је неосвојива'. Ова традиција сеже дубоко у нашу прошлост, још од сукоба са 'терористичком организацијом ПКК' (Комунистичка партија Курда, прим. аут)", писао је Осари и потом набрајао турске жртве у тим сукобима, наравно не помињући страдале на другој страни.

"На сваком догађају, након што би 'ПКК терористи' убили некога у Турској, људи би скандирали ово", додао је и послао снимке и слике са неких утакмица турске Премијер лиге.

Овај студен, у циркуларном мејлу који је послат на адресе бројних редакција, тврди да салве звиждука нису биле упућене жртвама терора Исламске Републике у Паризу, нити је тиме оправдан хорор који су изазвали џихадисти, већ сасвим супротно од тога...

"Такође, звиждало се терористима, не жртвама. Све жртве тероризма прихваћене су као мученици, бесмртни у турској култури. Није постојало нимало непоштовања према њима, нити је икада било, нити ће икада бити", тврди Осари и подвлачи:

"Захтевам извињење у вашим вестима што је пре могуће, јер овакве вести стварају мржњу међу људима широм света из сасвим погрешних разлога".

Дакле, ово је једно од објашњења које је стигло из Турске, на вама је да процените да ли је веродостојно или не.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

пунисхер

18.11.2015 21:07

И ови наси Турци звиздали су и прекинули минуту цутње у Даблину,генетика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијел

18.11.2015 21:27

Ови "наши" нису Турци, него потурице.