Objasnili: Evo zašto su zviždali Turci tokom minuta ćutanja?!

I šta su skandirali... Mustafa Osari tvrdi da zvižduci nisu bili upućeni nijednoj žrtvi terora, ne samo u Francuskoj, već širom sveta.

Fudbal 18.11.2015 | 22:00
Objasnili: Evo zašto su zviždali Turci tokom minuta ćutanja?!

Istina je da se kulture razlikuju.

Istina je i da se u nekim delovima sveta, tokom minuta ćutanja – ćuti, negde se aplaudira, negde se peva pesma, itd.

Ali, da se zviždi? To je skoro nepojmljivo! Ipak, Turci tvrde da oni stalno to rade i da nikada ne zvižde žrtvama, već - teroristima. Ako im je verovati...

Prethodne noći, nije ni počela prijateljska utakmica između Turske i Grčke u Istanbulu (0:0 na kraju), a svet je obišao snimak tokom kog turski navijači horski zvižde i skandiraju tokom minuta ćutanja. Uz žestoke osude u naslovima...

Dan kasnije, iz Istanbula su na adrese zapadnih medija stige gomile e-mailova u kojima se traži izvinjenje za osude, utoliko što se radi o nerazumevanju turske navijačke kulture i običaja na stadionima u toj zemlji.

Uz ogradu da prenosimo isključivo lične stavove Mustafe Osarija, koji pohađa master studije na Anadolu univerzitetu, kao i da ne želimo da ulazimo u uzroke i posledice sukoba Turaka i Kurda, nudimo vam samo drugačiji pogled na ono što se dogodilo na "Bašakšehir Fatih Terim" stadionu u Istanbulu.

A, vi potom procenite šta je bliže istini - tradicija ili velika sramota Turaka.

"Da vam pojasnim... U Turskoj, naročito na fudbalskim mečevima, minut ćutanja uvek se koristi da se skandira u čast onima koji su poginuli u terorističkim napadima. I ono što se skandira je: 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez', što bi u prevodu značilo: 'Žrtve su besmrtne, otadžbina je neosvojiva'. Ova tradicija seže duboko u našu prošlost, još od sukoba sa 'terorističkom organizacijom PKK' (Komunistička partija Kurda, prim. aut)", pisao je Osari i potom nabrajao turske žrtve u tim sukobima, naravno ne pominjući stradale na drugoj strani.

"Na svakom događaju, nakon što bi 'PKK teroristi' ubili nekoga u Turskoj, ljudi bi skandirali ovo", dodao je i poslao snimke i slike sa nekih utakmica turske Premijer lige.

Ovaj studen, u cirkularnom mejlu koji je poslat na adrese brojnih redakcija, tvrdi da salve zvižduka nisu bile upućene žrtvama terora Islamske Republike u Parizu, niti je time opravdan horor koji su izazvali džihadisti, već sasvim suprotno od toga...

"Takođe, zviždalo se teroristima, ne žrtvama. Sve žrtve terorizma prihvaćene su kao mučenici, besmrtni u turskoj kulturi. Nije postojalo nimalo nepoštovanja prema njima, niti je ikada bilo, niti će ikada biti", tvrdi Osari i podvlači:

"Zahtevam izvinjenje u vašim vestima što je pre moguće, jer ovakve vesti stvaraju mržnju među ljudima širom sveta iz sasvim pogrešnih razloga".

Dakle, ovo je jedno od objašnjenja koje je stiglo iz Turske, na vama je da procenite da li je verodostojno ili ne.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

punisher

18.11.2015 21:07

I ovi nasi Turci zvizdali su i prekinuli minutu cutnje u Dablinu,genetika.

ODGOVORITE
Name

Danijel

18.11.2015 21:27

Ovi "naši" nisu Turci, nego poturice.