Видео - Ин Мемориам: Отишла је сила природе, булдожер који је плесао!

Свет спорта у шоку је после вести о смрти Марадоне и Џордана свог спорта, иконе "Ол-блекса", Џонаха Ломуа.

Остали спортови 18.11.2015 | 16:20
Видео - Ин Мемориам: Отишла је сила природе, булдожер који је плесао!

Није неопходно да сте рагби занесењак, чак ни да га редовно пратите, да бисте знали ко је Џонах Лому.

Не кажемо "ко је био" Џонах Лому, чак ни данас када пишемо о његовој прераној смрти.

Дијего Марадона и Мајкл Џордан свог спорта преминуо је изненада јуче по повратку на Нови Зеланд са одмора у Дубаију. Имао је свега 40 година и невероватну каријеру иза себе, због које ће заувек остати упамћен као један од највећих рагбиста свих времена и један од најснажнијих спортиста свих времена.

Ова трчећа стена, која је годинама рушила све пред собом, освојила 37 есеја на 63 меча за свој Нови Зеланд, популарне "Ол блексе". Лому је врхунац каријере имао у периоду од 1995. до 1999. године, када је терорисао противничке одбране на светским куповима, а навијачи су били у стању екстазе док су гледали како се ривали одбијају о његово 192 центиметара високо и 119 килограма тешко мишићаво тело.

Ипак, недуго затим стигли су га први здравствени проблеми.

Већ 1997. године, њему је дијагностиковано озбиљно оболење бубрега, због чега је 2004. морао да заврши каријеру и обави трансплатацију бубрега, а ствари су се погоршале 2011. године, када су органи који су му пресађени престали да обављају функцију.

Уследила је нова операција после које је Лому наставио миран и породичан живот и, према речима породичног портпарола Џона Мејхуа, ништа није упућивало на трагичан исход.

Лому је боравио претходних недеља у Великој Британији, где су његови "Ол-блекси" освојили Светски куп поново, на путу кући посетио је и Дубаи, а када је стигао...

"Био је прва рагби супер звезда, икона. Био је права инспирација за све становнике Полинезије, не само док је играо, већ и по завршетку каријере, када се борио са болешћу бубрега, јер је слао снажну поруку свим људима који су патили и пате од овог хроничног оболења", рекао је министар спорта Новог Зеланда Џонатан Колман.

Лому је иза себе оставио супругу Надин и два сина.

Лому је био син имиграната са Тонге, који је рано открио страст за рагбијем, националним спортом на Новом Зеланду, а урођене предиспозиције за овај мушки спорт и фанатичан тренинг од њега су направили булдожера који је равнао све пред собом и иначе жестоку игру подигао на нови ниво. Ниво, који је рагбију донео глобалну популарност, уз традиционалну хаку, заштитни знак "Ол-блекса".

Енглези сами признају да је његов наступ у полуфиналу Светског купа 1995. године, против Енглеске, био један од најдоминантнијих наступа у историји спорта.

"Нико није унапредио рагби спорт као Јохан Лому. Разбијајући сцену на Светском купу 1995. године, Лому се појавио као права сила природе и био је играч турнира оставивши за собом све остале миљама. Његова комбинација брзине, снаге и величине никада раније није била виђена", пише ББЦ.

"Једноставно, Лому је био џин у свету рагбија. Човек који је променио игру заувек".

Слава му.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Брко

18.11.2015 16:31

Стета!

ОДГОВОРИТЕ