Video - In Memoriam: Otišla je sila prirode, buldožer koji je plesao!

Svet sporta u šoku je posle vesti o smrti Maradone i Džordana svog sporta, ikone "Ol-bleksa", Džonaha Lomua.

Ostali sportovi 18.11.2015 | 16:20
Video - In Memoriam: Otišla je sila prirode, buldožer koji je plesao!

Nije neophodno da ste ragbi zanesenjak, čak ni da ga redovno pratite, da biste znali ko je Džonah Lomu.

Ne kažemo "ko je bio" Džonah Lomu, čak ni danas kada pišemo o njegovoj preranoj smrti.

Dijego Maradona i Majkl Džordan svog sporta preminuo je iznenada juče po povratku na Novi Zeland sa odmora u Dubaiju. Imao je svega 40 godina i neverovatnu karijeru iza sebe, zbog koje će zauvek ostati upamćen kao jedan od najvećih ragbista svih vremena i jedan od najsnažnijih sportista svih vremena.

Ova trčeća stena, koja je godinama rušila sve pred sobom, osvojila 37 eseja na 63 meča za svoj Novi Zeland, popularne "Ol blekse". Lomu je vrhunac karijere imao u periodu od 1995. do 1999. godine, kada je terorisao protivničke odbrane na svetskim kupovima, a navijači su bili u stanju ekstaze dok su gledali kako se rivali odbijaju o njegovo 192 centimetara visoko i 119 kilograma teško mišićavo telo.

Ipak, nedugo zatim stigli su ga prvi zdravstveni problemi.

Već 1997. godine, njemu je dijagnostikovano ozbiljno obolenje bubrega, zbog čega je 2004. morao da završi karijeru i obavi transplataciju bubrega, a stvari su se pogoršale 2011. godine, kada su organi koji su mu presađeni prestali da obavljaju funkciju.

Usledila je nova operacija posle koje je Lomu nastavio miran i porodičan život i, prema rečima porodičnog portparola Džona Mejhua, ništa nije upućivalo na tragičan ishod.

Lomu je boravio prethodnih nedelja u Velikoj Britaniji, gde su njegovi "Ol-bleksi" osvojili Svetski kup ponovo, na putu kući posetio je i Dubai, a kada je stigao...

"Bio je prva ragbi super zvezda, ikona. Bio je prava inspiracija za sve stanovnike Polinezije, ne samo dok je igrao, već i po završetku karijere, kada se borio sa bolešću bubrega, jer je slao snažnu poruku svim ljudima koji su patili i pate od ovog hroničnog obolenja", rekao je ministar sporta Novog Zelanda Džonatan Kolman.

Lomu je iza sebe ostavio suprugu Nadin i dva sina.

Lomu je bio sin imigranata sa Tonge, koji je rano otkrio strast za ragbijem, nacionalnim sportom na Novom Zelandu, a urođene predispozicije za ovaj muški sport i fanatičan trening od njega su napravili buldožera koji je ravnao sve pred sobom i inače žestoku igru podigao na novi nivo. Nivo, koji je ragbiju doneo globalnu popularnost, uz tradicionalnu haku, zaštitni znak "Ol-bleksa".

Englezi sami priznaju da je njegov nastup u polufinalu Svetskog kupa 1995. godine, protiv Engleske, bio jedan od najdominantnijih nastupa u istoriji sporta.

"Niko nije unapredio ragbi sport kao Johan Lomu. Razbijajući scenu na Svetskom kupu 1995. godine, Lomu se pojavio kao prava sila prirode i bio je igrač turnira ostavivši za sobom sve ostale miljama. Njegova kombinacija brzine, snage i veličine nikada ranije nije bila viđena", piše BBC.

"Jednostavno, Lomu je bio džin u svetu ragbija. Čovek koji je promenio igru zauvek".

Slava mu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Brko

18.11.2015 16:31

Steta!

ODGOVORITE