Налози за хапшење опозиционара у Приштини

Основни суд у Приштини је издао налоге за хапшење четворице опозиционих посланика у косовском парламенту, након поновног опструисања рада Скупштине и активирања сузаваца у сали и у ходнику зграде.

Србија 17.11.2015 | 21:30
Налози за хапшење опозиционара у Приштини

Како је објавио портал Коха.нет, налог за хапшење издат је за Аљбина Куртија, Аљбуљена Хаџиу, Донику Кадај Бујупи и Фатона Топалија.

Поводом данашњег опструисања рада парламента и сукоба демонстраната са припадницима полиције испред зграде Скупштине, огласила се и косовска влада која је оштро осудила насиље опозиције.

У владином саопштењу се наводи да масовне употребе сузавца озбиљно угрожавају здравље и лични интегритет учесника заседања а "посебно премијера Косова Исе Мустафе и чланова владе", пренела је коха.нет.

"Косовска влада сматра да су те екстремне акције усмерене против Републике Косово и напретка који се постиже уз помоћ пријатеља из иностранства имају за циљ гурање Косова у анархију и криминал", наводи се у саопштењу.

Влада је апеловала на оне опозиционе посланике који, како се каже, "без своје воље учествују у злочиначком деловању неких појединаца који су увек били кажњавани малим бројем гласова на изборима "да се дистанцирају од аката против земље".

Влада је поновила захтев надлежним органима да предузму неопходне мере и да не толеришу потезе који угрожавају здравље и животе посланика и других грађана и да омогуће обављање задатака и других законских обавеза руководиоцима косовских институција.

Покрет Самоопредељење оценио је, поводом налога за хапшење, да је јасно да је суд добио поруку од премијера Иса Мустафе и потпредседника Владе Хашима Тачија који су најавили репресивне мере према посланицима опозиције.

"Неприхватљиво је да се цео државни апарат Косова стави у одбрану пројеката Србије и демаркације граничне линије са Црном Гором. Данашње изјаве експонената Владе Исе Мустафе и Хашима Тачија показују јасно ниво дубине и ширине контроле политике над органима владавине закона. Они су тражили политичку персекуцију посланика опозиције и Основни суд је то усвојио", пише у саопштењу.

Самоопредељење је додало да "насиље и гоњење" неће спречити опозицију као и да на Косову "неће бити нормалности док се не повуку штетни споразуми".

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар