Nalozi za hapšenje opozicionara u Prištini

Osnovni sud u Prištini je izdao naloge za hapšenje četvorice opozicionih poslanika u kosovskom parlamentu, nakon ponovnog opstruisanja rada Skupštine i aktiviranja suzavaca u sali i u hodniku zgrade.

Srbija 17.11.2015 | 21:30
Nalozi za hapšenje opozicionara u Prištini

Kako je objavio portal Koha.net, nalog za hapšenje izdat je za Aljbina Kurtija, Aljbuljena Hadžiu, Doniku Kadaj Bujupi i Fatona Topalija.

Povodom današnjeg opstruisanja rada parlamenta i sukoba demonstranata sa pripadnicima policije ispred zgrade Skupštine, oglasila se i kosovska vlada koja je oštro osudila nasilje opozicije.

U vladinom saopštenju se navodi da masovne upotrebe suzavca ozbiljno ugrožavaju zdravlje i lični integritet učesnika zasedanja a "posebno premijera Kosova Ise Mustafe i članova vlade", prenela je koha.net.

"Kosovska vlada smatra da su te ekstremne akcije usmerene protiv Republike Kosovo i napretka koji se postiže uz pomoć prijatelja iz inostranstva imaju za cilj guranje Kosova u anarhiju i kriminal", navodi se u saopštenju.

Vlada je apelovala na one opozicione poslanike koji, kako se kaže, "bez svoje volje učestvuju u zločinačkom delovanju nekih pojedinaca koji su uvek bili kažnjavani malim brojem glasova na izborima "da se distanciraju od akata protiv zemlje".

Vlada je ponovila zahtev nadležnim organima da preduzmu neophodne mere i da ne tolerišu poteze koji ugrožavaju zdravlje i živote poslanika i drugih građana i da omoguće obavljanje zadataka i drugih zakonskih obaveza rukovodiocima kosovskih institucija.

Pokret Samoopredeljenje ocenio je, povodom naloga za hapšenje, da je jasno da je sud dobio poruku od premijera Isa Mustafe i potpredsednika Vlade Hašima Tačija koji su najavili represivne mere prema poslanicima opozicije.

"Neprihvatljivo je da se ceo državni aparat Kosova stavi u odbranu projekata Srbije i demarkacije granične linije sa Crnom Gorom. Današnje izjave eksponenata Vlade Ise Mustafe i Hašima Tačija pokazuju jasno nivo dubine i širine kontrole politike nad organima vladavine zakona. Oni su tražili političku persekuciju poslanika opozicije i Osnovni sud je to usvojio", piše u saopštenju.

Samoopredeljenje je dodalo da "nasilje i gonjenje" neće sprečiti opoziciju kao i da na Kosovu "neće biti normalnosti dok se ne povuku štetni sporazumi".

Izvor: N1

Komentari / 0

Ostavite komentar